Няма средства за нов път Варна – Бургас

 

Няма осигурено финансиране за изграждането на нов път между Варна и Бургас. Това посочва в писмен отговор на депутатски въпрос регионалният министър Лиляна Павлова.

Павлова все пак уточнява, че се търсят различни варианти, включително и публично-частно партньорство. До момента у нас няма път, който да е изграден на подобен принцип, припомня БГНЕС.

От отговора на регионалния министър става ясно, че движението между магистралите “Тракия” и “Хемус”, поне в близките пет-шест години, ще се осъществява по досегашния път, който в разгара на активния туристически сезон е силно натоварен. През 2013 г. са анализирани седем варианта за изграждане на нов път.

“В резултат на направените анализи, като най-удобен се очертава вариантът за изграждане на скоростен път с проектни параметри на автомагистрала и обща строителна и транспортна дължина около 95 километра”, пише Лиляна Павлова. Вариантът за скоростен път ще спести около 15% от разходите за изграждане на автомагистрала “Черно море”, уточнява министърът на регионалното развитие и благоустройството.

В отговора си Павлова посочва, че през септември 2015 г. са подадени документи за финансиране изготвянето на проект за строителството на скоростен път между двата морски центъра. Средствата ще са по Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020. Министърът очаква до две години проектът за нов път да е готов, но за момента няма яснота откъде ще се намерят средства за самото строителство на близо 100-те километра път, които да облекчат трафика от и до най-големите черноморски курорти – Слънчев бряг, Свети Влас, Златни пясъци, Св. Константин и Елена и др.

Източник: http://www.expert.bg, 14.10.2015г.

ЖП транспорт

48 млн. евро глоба за жп картел

Европейската комисия (ЕК) глоби Австрийските федерални железници (ÖBB), Германските железопътни линии (DB) и Белгийските национални железници (SNCB) с обща сума от 48,594 млн. евро за нарушаване на антитръстовите правила на […]

ЖП транспорт

Безумен влак-стрела до Солун гони софиянци от домовете им (народът пак се стяга за бунт)

Владая, както и няколко други столични района, се готвят за бунт, ако през тези квартали премине трасето на скоростния влак от София за Солун. Проектът е грандиозен и е част […]

Градски транспорт

В Младост 4 си паркират под прозорците, пазят си място със стари гуми

Паркирането в столичния район „Младост“ е толкова проблемно, колокото и в останалите райони на София. Там обаче са си въвели вътрешни правила. Паркомястото се запазва със стара гума. За нередностите […]