Няма средства за нов път Варна – Бургас

 

Няма осигурено финансиране за изграждането на нов път между Варна и Бургас. Това посочва в писмен отговор на депутатски въпрос регионалният министър Лиляна Павлова.

Павлова все пак уточнява, че се търсят различни варианти, включително и публично-частно партньорство. До момента у нас няма път, който да е изграден на подобен принцип, припомня БГНЕС.

От отговора на регионалния министър става ясно, че движението между магистралите “Тракия” и “Хемус”, поне в близките пет-шест години, ще се осъществява по досегашния път, който в разгара на активния туристически сезон е силно натоварен. През 2013 г. са анализирани седем варианта за изграждане на нов път.

“В резултат на направените анализи, като най-удобен се очертава вариантът за изграждане на скоростен път с проектни параметри на автомагистрала и обща строителна и транспортна дължина около 95 километра”, пише Лиляна Павлова. Вариантът за скоростен път ще спести около 15% от разходите за изграждане на автомагистрала “Черно море”, уточнява министърът на регионалното развитие и благоустройството.

В отговора си Павлова посочва, че през септември 2015 г. са подадени документи за финансиране изготвянето на проект за строителството на скоростен път между двата морски центъра. Средствата ще са по Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020. Министърът очаква до две години проектът за нов път да е готов, но за момента няма яснота откъде ще се намерят средства за самото строителство на близо 100-те километра път, които да облекчат трафика от и до най-големите черноморски курорти – Слънчев бряг, Свети Влас, Златни пясъци, Св. Константин и Елена и др.

Източник: http://www.expert.bg, 14.10.2015г.

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]