Общините покрай София искат да имат връзка с метрото

11 общини, намиращи се близо до София, искат достъп до метрокръговете на столицата. Те са се обединили в регионално сдружение „Общини център“, със седалище в Божурище. Това съобщи на пресконференция кметът на Радомир Пламен Алексиев, предаде БТА.

По думите му транспортните схеми на сателитните около София общини не са допуснати до центъра на столицата. Затова управниците им настояват в близост до метрокръговете в жилищните комплекси „Люлин“ и „Младост“ да бъдат изградени паркинги, снабдени с всичко необходимо за бързо придвижване на идващия от провинцията пътникопоток.

Около 4 000 души от Радомирско пътуват ежедневно до София с линиите от града и преминаващи от Кюстендил. Поне още 1000 местни жители се придвижват до столицата с коли всеки ден на принципа на „споделеното пътуване“.

Автобусите от Радомир до Студентски град вече са спрени. Пътуват само тези до автогара „Овча купел“. „Ще настояваме пред областния управител на Перник да бъдат удължен с две години лицензът на трите фирми, обслужващи маршрутите до столицата“, каза още Алексиев.

„Най-качествената работна ръка от 11-те сателитни общини е в София. Населението ни също харчи голяма част от парите си там. Затова смятаме, че Столична голяма община дължи инвестиции за осигуряване на удобство на пристигащите от провинцията работници“, категоричен е радомирският кмет.

Източник: Expert.bg

ЖП транспорт

48 млн. евро глоба за жп картел

Европейската комисия (ЕК) глоби Австрийските федерални железници (ÖBB), Германските железопътни линии (DB) и Белгийските национални железници (SNCB) с обща сума от 48,594 млн. евро за нарушаване на антитръстовите правила на […]

ЖП транспорт

Безумен влак-стрела до Солун гони софиянци от домовете им (народът пак се стяга за бунт)

Владая, както и няколко други столични района, се готвят за бунт, ако през тези квартали премине трасето на скоростния влак от София за Солун. Проектът е грандиозен и е част […]

Градски транспорт

В Младост 4 си паркират под прозорците, пазят си място със стари гуми

Паркирането в столичния район „Младост“ е толкова проблемно, колокото и в останалите райони на София. Там обаче са си въвели вътрешни правила. Паркомястото се запазва със стара гума. За нередностите […]