Оферта от БДЖ: Работите при нас 5 г., не плащате такса във вуз

„Булгартрансгаз“, „Български пощи“, „Винпром АД“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД, Националната електрическа компания, „Джи Пи Груп“, „Аджибадем Сити клиник“, БДЖ, „Монтюпе“ и т.н. – това са само част от 146-те работодатели, които ще имат право да сключват договори със студенти, на които да осигурят стаж и работно място след успешното им завършване. Те от своя страна ще бъдат длъжни да останат да работят във въпросната фирма поне 5 г., но пък и ще бъдат освободени частично или напълно от плащане на такси през този период. Това става ясно от проект на Списък с въпросните работодатели, предложен от просветното министерство. Най-многобройни в него са болниците. Сред избраните предриятия са още Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), Националният център по трансфузионна хематология – София, „Плевен мес“, „Хлебозавод“ АД, „Бисер Олива“ АД, ВИК-дружествата и др.

Възможността за сключване на договори между работодател и студент бе регламентирана в закона за всишето образование през 2020 г. В началото на 2021 г. МС прие наредба за конкретните условия, по които да става това, а сега със Списъка се конкретизират самите работодатели, които ще могат да се възползват от новата мярка.

Различните министерства у нас и работодателските организации са поискали в списъка да се включат над 200 работодатели, но МОН е одобрило 146 от тях, предложени от 7 министри – на икономиката, здравеопазването, енергетиката, регионалното развитие, земеделието, транспорта и на околната среда (останалите не са били подкрепени от ресорните министри). За тях е заявена необходимост от 816 специалисти от най-различни сфери – медицина, биотехнологии, инженерство, електротехника, металургия, мехатроника и др., т.е. толкова на брой студенти ще могат да завършат университет безплатно.

Здравният министър например е предложил 61 болници (държавни и частни) със заявен недостиг основно на лекари, медицински сестри и акушерки, като просветния министър обръща внимание, че в предложението му няма нито една болница от Варна. МБАЛ – Добрич например е заявила нужда от 10 студенти, следващи в специалностите медицина, медицинска сестра, акушерка и рентгенов лаборант. Болницата в Шумен търси да назначи 10 души, тази в Търговище – 12 и т.н.

Образователният министър предлага в Списъка да бъде включен и Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ), заявил недостиг за специалисти от 5 различни специалности – астофизика, астрономия и метеорология, хидротехническо строителство, управление на водните ресурси и хидрогеология. „През последните 20 г. броят на завършващите студенти от специалностите, посочени от НИМХ, всяка година намалява, което води до ситуация, в която учените и специалистите, които се пенсионират от института, да са повече от завършващите съответните специалности. При продължаване на негативната тенденция има опасност след около 10 г., поради липса на кадри, НИМХ да бъде принуден да прекрати дейностите си, сред които е и поддържането на националните системи за ранно предупреждение за опасност от природни бедствия“, мотивира се Красимир Вълчев.

Икономическият министър е подкрепил изцяло предложението за работодатели на Асоциацията на индустриалния капитал в България, като общо той е предложил 39 работодателя – сред тях са завод „Арсенал“, Вагонен завод – Интерком, Винпром АД, Геотехинженеринг ООД и др.

Транспортният министър пък е включил в предложението си част от работодателите, включени и в заявката на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. По негово предложение в списъка е и НКЖИ, която търси най-много студенти – 38 на брой, обучаващи се по специалностите транспортно строителство, електроенергетика и електрообзавеждане, комуникационна и осигурителна техника, технология и управление на транспорта.

Източник: https://infoteka.bg/oferta-ot-bdzh-rabotite-pri-na-5-g-ne-plashtate-taksa-vav-vuz/

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…