Офисната йерархия е официално мъртва?

Традиционната офисна структура се разпада. Само 38 процента от компаниите в скорошно проучване казват, че са “функционално организирани”. За големите предприятия с над 50 000 служители, този процент е само 24%.

Организациите се дистанцират от стълбовидната йерархия, наследена от индустриалната ера. Това сочи проучване на Deloitte с над 7 000 компании респонденти. Традиционно работните места се организираха по функционалност – търговци работят с търговци, маркетинг експерти с маркетинг експерти и т.н., а успехът означаваше да се придвижиш нагоре по офисната стълба. 

В модерната работна обстановка, хората нямат толкова силно дефинирана трудова характеристика и буквално се придвижват от проект в проект. Компаниите, които не са направили прехода към модерния начин на опериране, определят това като силен приоритет, 92% от респондентите твърдят, че предстои да направят нововъведения в начина си на работа. Вече се възприема, че пирамидалната структура е тромава и неефективна. Проучвания твърдят, че йерархията води до конфликти в различните екипи.

Това, как ще изглежда новата структура на компанията, зависи от вида на организацията. Някои от топ примерите са на Zappos и Medium, които са въвели алтернативната структура на управление наречена Holacracy. Други компании като Valve са преминали към напълно плосък и безлидерски формат на организация. Най-разпространено е въвеждането на работа в екипи, които оперират в една по-неформална среда. 

Това наподобява начина, по които Холивуд оперира, сформирайки различни екипи по даден проект, които биват разпускани след постигането на целта.

Макар йерархията да се възприема като нещо изчезващо, тази промяна не може да се определи като лесна. Проучването на Deloitte определя 74% от работните места като сложно организирани или много сложно организирани. “Към момента компаниите още се сблъскват с проблеми в тази сфера, но в бъдеще тази практика ще бъде естествена и обичайна” споделя Джош Берсин, част от екипа на Deloitte, “но още не сме стигнали до там. Продължаваме да мислим за това как да се изкачим по стълбицата”.

 Източник : www.manifesto.bg

Автомобилен транспорт

Служебният кабинет върна Бойко Рановски в Автомобилна администрация

Бойко Рановски се връща начело на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация, съобщиха Нова и бТВ.  Рановски бе освободен от поста в средата на февруари, като той самият обясни, че не е […]

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]