Околовръстното на София от Бояна до „Люлин“ готово през 2016г.

Пътните проекти в ОП "Транспорт" закъсняват с една година. За инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура", основната задача през 2015 г. е те да бъдат завършени, а до края на 2020 г. автомагистралният пръстен на държавата да бъде изграден. В него попадат всички магистрали, включително и АМ "Хемус".

Изпълнение на проектите 
Обходните пътища на Монтана и Габрово, както и участък 1 от Западната дъга на Софийския околовръстен път, са в ход на изпълнение и ще бъдат завършени през 2015 г.
– Физическото изпълнение на лот 1 Оризово – Димитровград от АМ "Марица" е около 65%, а на лот 2 Димитровград – Харманли – около 80%, обяви по време на форум на Камарата на строителите в България инж. Лазар Лазаров. Очаква се целият обект да бъде готов до края на юли 2015 г. Със средства от републиканския бюджет се изгражда участъкът от км 99+820 до км 108+510 на аутобана в района на Свиленград. С изпълнението им от есента на 2015 г. до ГКПП Капитан Андреево ще се пътува по магистрала.
– До октомври 2015 г. трябва да завърши изграждането на най-дългия участък от АМ "Струма" – лот 2 от Дупница до Благоевград. На отсечката с дължина 37.5 км се работи при пълна мобилизация, като същевременно се извършват и археологически проучвания. Очаква се участъкът да бъда завършен до октомври 2015 г. Сега физическото изпълнение на участъка е 34%.
– През лятото трябва да е готов и лот 4 от Сандански до Кулата на АМ "Струма". Строител е "Актор", Гърция. Според инж. Лазаров до края на март изтича срокът за изпълнение на обекта с удължението от сертификата за форсмажор. Промененият график и проверките на всеки 15 дни ще активизират изпълнителя, смята инж. Лазаров. Физическото изпълнение на лот 4 на "Струма" е 56%. Преговорите с изпълнителя продължават. От тях зависи приключването в срок на трасето. Досега исковете на "Актор" за увеличаване стойността на обекта са отхвърляни. Ако те завършат бързо и с положителен резултат, изграждането на лот 4 може да приключи в срок, обясни Лазаров.
– С пари от бюджета АПИ изгражда 5 км от АМ "Хемус" в участъка Белокопитово – Каспичан. Строителят е амбициран до лятото на 2015 г. обектът да бъде готов.
Колкото се може по-скоро трябва да завършим магистралния пръстен на страната, защото автомагистралите са гръбнакът в пътнотранспортната схема на държавата и са най-безопасните пътища, посочи инж. Лазаров.
– Според инж. Лазаров вторият участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път от р. Какач до Северната скоростна тангента най-вероятно няма да бъде завършен до края на 2015 г. Разговорите със собствениците на земи по трасето на Северната скоростна тангента продължават. Изграждането на 16.5-километровото трасе все още предстои.
– Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви по време на форума, че програмата "Транзитни пътища V" завършва с проектите, които са в строеж – общо осем лота (виж таблицата).

Сред приоритетите на АПИ до 2020 г.
са изграждането на скоростния път Видин – Ботевград, АМ "Калотина", която е с два подучастъка – от ГКПП Калотина до п.в. "Храбърско" и от п.в. "Храбърско" до СОП, разширението на последните два участъка от Софийския околовръстен път – от кръстовището с бул. "Бъкстон" до АМ "Люлин" и от п.в. "Младост" до АМ "Тракия", и пътят от Русе до Велико Търново.
В ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020 основни приоритети са лот 3 на "Струма" Благоевград – Сандански, частично изграждане на при АМ "Хемус" и тунелът под Шипка.
АПИ планира да започне строителството и разширението на Софийския околовръстен път от "Бояна" и пътен възел "Люлин" след 2015 г. , тъй като през 2015 г. повече държавно гарантирани заеми не могат да бъдат сключвани, най-вероятно строежът ще остане за 2016 г. Предложението на регионалното министерство това да стане още през 2015 г. със заем бе отхвърлено от кабинета по време на заседание в края на ноември.
След 2015 г. Агенция "Пътна инфраструктура" ще кандидатства за получаване на европейски средства за изграждането на високоскоростния път между Видин и Ботевград, както и за строежа на автомагистрала "Калотина" до границата със Сърбия.

Източник: Строиелство Градът

Въздушен транспорт

Владимир Каролев: Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безмислен

Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безсмислен, коментира пред Транспортал икономистът Владимир Каролев. Той бе класиран на трето място в конкурса на Агенцията за публични предприятия. На […]

ЖП транспорт

Правят повторна експертиза на релсите на гарата в Хитрино

Делото за трагедията в Хитрино отново влезе в съда, съобщава Нова телевизия. Апелативният съд във Варна прие да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Искането за това беше на защитата […]

Автомобилен транспорт

Въпреки предизвикателствата на 2020 FlixMobility се придържа към зелената си визия

Около 30 милиона FlixBus и FlixTrain пътници в световен мащаб през 2020 Нова хигиенна концепция, 162,000 литра дезинфектант използван на борда на автобусите и влаковете Tенденции в пътуванията през 2020: […]