Основно местни компании остават в надпреварата за магистрала „Хемус“

 

Три чуждестранни кандидата се отказаха от участие в търга за дострояване на около 60 км от северната магистрала

Две чуждестранни компании и едно обединение се отказаха от участие в търга за две отсечки на магистрала "Хемус". Това стана ясно след отваряне на постъпилите оферти в двустепенната процедура за избор на строител на около 60 км от магистралата до разклона за Плевен и Ловеч, разделени на лотове. В първия етап държавата отсяваше техническите възможности на кандидатите и на преминалите подбора беше изпратен проект, на чиято база те изготвяха офертите си.

Тройно отказване

След като са се запознали с проекта от участие са се отказали турското обединение "Гюлермак-ЙСЕ ЖВ" ("Гюлермак Агър Санайи Иншаат Ве Тааххют" и "Йсе Япъ Санайи Ве Тиджарет") и австрийската "Щрабаг". Те кандидатстваха за лот 1 – Ябланица – Угърчин (23 км) с прогнозна цена 168 млн. лв. без ДДС  (7.3 млн. лв./км). "Щрабаг" подаде жалба още в самото начало на процедурата – заради ограничителни условия в търга и неосигурено финансиране. Жалбата беше отхвърлена.

От наддаването за лот 2 – от Угърчин до разклона за Ловеч и Плевен (36 км) с прогнозна цена 266 млн. лв. без ДДС (7.38 млн. лв./км) се е отказал италианският кандидат "Кооператива Муратори & Чементисти – Чи. Ем. Чи. ди Равенна Сочиета Кооператива".

Причините за отказа са няколко – първо, чуждестранните компании не са сигурни, че ще бъдат осигурени пари за отсечките (те трябва да дойдат от бюджета), освен това индикативните цени са прекалено ниски, а условията на поръчката са рискови, освен ако не си близък до властта, обясни източник от една от отказалите се компании.

Превес на местните играчи

По-рано – на първия етап на процедурата, Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) отстрани турската "ЙТЙ асфалт иншаат маденджилик наклият" и френската NGE Contracting. Така в състезанието за магистралата останаха основно български строителни компании, но повечето от тях са с чуждестранни партньори – от Италия, Испания, Чехия. За първата отсечка продължават седем кандидата, за втората – пет. Има и самостоятелни компании от Турция и Италия. Участниците имаха ограничение – да кандидатстват само за един от двата лота на магистралата.

За сега няма осигурено европейско финансиране за северната магистрала, но все пак изграждането й ще започне с пари от бюджета като плановете са 60-те километра да са готови до 2018 г.

Източник: http://www.capital.bg, 17.09.2015г.

Автомобилен транспорт

Обходният път на Бургас ще струва по-скъпо от строежа на магистрала „Хемус“

Започна строителството на северния обходен път на Бургас, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Трасето с дължина от 4.7 км и ще струва 57 млн. лв. с ДДС. Това означава, че […]

Въздушен транспорт

Христина Янкова ще е новият председател на борда на „Летище София“ ЕАД

Христина Янкова ще е бъдещият председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД. Това е окончателното решение на Комисията за номиниране, която я класира на първо място в проведения […]