От 10 юли влакът за Гърция тръгва по ново трасе

Основният пласт на асфалтовата смес за 1/3-та от 15-километровата отсечка от Сандански до Кулата вече е положена, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". След двудневно прекъсване от днес са подновени строителните дейности на лот 4 от АМ „Струма". Работата продължава на непрекъснат 24-часов режим. На обекта са ангажирани над 400 души.

Досега са положени над 70 000 т асфалт – битумизирана баластра в ляво и дясно платно на автомагистралата в участъци с обща дължина от 6 км, както и над 40 000 куб. м минерал бетон в ляво и дясно платно в отсечки с обща дължина от 7 км. На цялото трасе са положени над 100 000 куб. м несортиран трошен камък. През юли предстои полагането на последните два пласта асфалт. Над 150 самосвала всекидневно доставят инертни материали и асфалтова смес за изпълнението на лот 4, поясняват от агенцията.

За предстоящото изместване на ж. п. линията Генерал Тодоров – Кулата усилено монтират релси и стоманобетонни траверси на новото трасе. Очаква се новият ж. п. път, който пресича лот 4, да е готов на 6 юли. Тогава движението по линията ще бъде спряно, за да се организира връзката между старата и новата ж. п. линия. От 10 юли влакът от България за Гърция вече ще се движи по новото трасе. Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 4 е гръцка фирма, парите са 67 млн. лева с ДДС. Строителният надзор е на „Пътинвест – инженеринг" АД. Договорът им е за 356 419,20 лв. с ДДС. Авторският надзор е на "Рутекс" ООД, „Пътпроект" ЕООД и „Трансконсулт-22" ООД. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд и националния бюджет.