От 2016 г. онлайн ще се издават разрешителни за движение на извънгабаритни МПС

Още две електронни услуги ще предоставя от следващата година Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Първата е  издаване на разрешителни за движение на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства. Втората електронна услуга ще е при разрешаването на движение на извънгабаритни или тежки МПС с обща маса до 45 т или натоварване на ос, което не превишава с повече от 30% допустимите максимални натоварвания. При този режим се заплаща само такса и се предоставя платежен документ, без да е необходимо издаване на разрешително.

Още по темата

Двете услуги са разработени по проекта „Подобряване на обслужването на гражданите и бизнеса чрез реализиране и внедряване на онлайн административни услуги от 4-то ниво от Агенция „Пътна инфраструктура“. Финансирането е по оперативна програма „Административен капацитет“ 2007-2013 г., информира АПИ.

В момента и за двете услуги е необходимо заявлението за издаване на разрешително за движение на извънгабаритен товар да бъде подадено лично от гражданина или от служител на фирмата в съответното областно пътно управление или в централната администрация на агенцията. От началото на годината досега са издадени общо 17 613 разрешителни за извънгабаритен товар.

Подаването на заявлението, заплащането на таксата, издаването му и получаването на разрешителното за извънгабаритен товар ще може да се извършва от компютъра в офиса или вкъщи чрез използване на електронен подпис. Заявителят ще има постоянен достъп и до архив с вече получените разрешителни.

Изпълнител на проекта е ДЗЗД „АПИ-ЕАУ“ с участници „Контракс“ АД и Първан Русинов. Стойността на договора е 445 488 лв. без ДДС.

Източник : www.investor.bg

Градски транспорт

БТПП се включва в проект за изграждане на градска железница в София

Българска търговско-промишлена палата (БТПП) се включва в проекти за изграждане на градска железница в София, подобряване услугата в крайградските райони на столицата и скоростни ЖП връзки. Проведе се среща между […]

Автомобилен транспорт

Въпреки COVID-19: Заплатите на шофьорите в столичния транспорт скачат с 10%

„Продължава изпълнението на споразумението, прието през 2019 г., за увеличението на заплатите на работещите в градския транспорт от 1 март 2021 г. с 10%“. Това бе потвърдено на среща между […]