От днес шофьорските изпити с камери и в интернет

От днес 1ви юни, влизат в сила промените при провеждане на изпитите за придобиване на правоспособност за шофиране.
Изпитите за шофьори от всички категории вече ще бъдат записвани от камери и ще са на разположение за преглед в интернет.
 
С тях се въвежда нова електронна система, която е част от електронното правителство. С цел да се премахнат корупционните практики, електронен жребий вече определя кой изпитващ в кой от центровете да изпитва.
В автошколите ще се използва електронен регистър, който няма да позволява по средата на обучението на вече започналият курс да бъдат добавяни нови кандидати.
Ще се вписват преподавателите, превозните средства, вътрешните изпити, които се провеждат, обясни директорът на автомобилната администрация Димитър Ганев.
Изпитващите ще работят с таблети, където ще отбелязват грешките, допускани от изпитвания.  Накрая оценката се извършва автоматично и тя автоматично ще се нанася в изпитния протокол. 

 
Контролните камери ще следят четири основи параметъра – ще се записва пътят по който минава колата, поведението на шофьора и инструктора до него, данните от контролната електронна карта на инспектора и GPS-карта на района, където минава автомобилът.
 
Курсистите ще бъдат оценявани, като на електрони контролни карти ще бъдат нанасяни резултатите от изпита.
Електронните услуги няма да оскъпят изпита, а с възможността за плащане през интернет се очаква да намалеят и банковите комисионни.
 
Източник: www.standartnews.com
Въздушен транспорт

Владимир Каролев: Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безмислен

Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безсмислен, коментира пред Транспортал икономистът Владимир Каролев. Той бе класиран на трето място в конкурса на Агенцията за публични предприятия. На […]

ЖП транспорт

Правят повторна експертиза на релсите на гарата в Хитрино

Делото за трагедията в Хитрино отново влезе в съда, съобщава Нова телевизия. Апелативният съд във Варна прие да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Искането за това беше на защитата […]

Автомобилен транспорт

Въпреки предизвикателствата на 2020 FlixMobility се придържа към зелената си визия

Около 30 милиона FlixBus и FlixTrain пътници в световен мащаб през 2020 Нова хигиенна концепция, 162,000 литра дезинфектант използван на борда на автобусите и влаковете Tенденции в пътуванията през 2020: […]