От днес шофьорските изпити с камери и в интернет

От днес 1ви юни, влизат в сила промените при провеждане на изпитите за придобиване на правоспособност за шофиране.
Изпитите за шофьори от всички категории вече ще бъдат записвани от камери и ще са на разположение за преглед в интернет.
 
С тях се въвежда нова електронна система, която е част от електронното правителство. С цел да се премахнат корупционните практики, електронен жребий вече определя кой изпитващ в кой от центровете да изпитва.
В автошколите ще се използва електронен регистър, който няма да позволява по средата на обучението на вече започналият курс да бъдат добавяни нови кандидати.
Ще се вписват преподавателите, превозните средства, вътрешните изпити, които се провеждат, обясни директорът на автомобилната администрация Димитър Ганев.
Изпитващите ще работят с таблети, където ще отбелязват грешките, допускани от изпитвания.  Накрая оценката се извършва автоматично и тя автоматично ще се нанася в изпитния протокол. 

 
Контролните камери ще следят четири основи параметъра – ще се записва пътят по който минава колата, поведението на шофьора и инструктора до него, данните от контролната електронна карта на инспектора и GPS-карта на района, където минава автомобилът.
 
Курсистите ще бъдат оценявани, като на електрони контролни карти ще бъдат нанасяни резултатите от изпита.
Електронните услуги няма да оскъпят изпита, а с възможността за плащане през интернет се очаква да намалеят и банковите комисионни.
 
Източник: www.standartnews.com
Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]