От глад на специалисти се оплака автомобилната индустрия

Автомобилната индустрия у нас изпитва сериозен недостиг на специалисти. За това сигнализираха от автомобилния клъстер на страната ни, които на дискусия обсъдиха проблемите в бранша. Сред трудностите пред родните автомобилни компании се откроява липсата на класифицирани кадри.

„Крайно недостатъчни са кадри за нуждите на нашата индустрия", призна на пресконференция председателят на Управителния съвет на автомобилния клъстер Иван Михайлов.

Той припомни, че клъстерът представлява цялата автомобилна индустрия у нас – 100 международни и български компании. Заетите в сектора са около 20 хиляди, а това, с което могат да се похвалят, е 1,5 млрд. евро обем на консолидираните експортни продажби.

„1,5 млрд. евро годишно е това, което произвежда автомобилната индустрия на България", повтори Михайлов.

Проблем обаче е фактът, че няма достатъчно подготвени по специалността българи. „Важна подробност е и демографската криза в България – напускащите страната специалисти и застаряващото население", отбеляза Михайлов.

Именно заради това на днешната дискусия браншът и представители на държавата са обсъдили конкретни мерки за промени в образователната система, с които да се заличи недостигът на кадри за в бъдеще.

Основният проблем е образование, образование, образование. Има огромен дисбаланс между търсенето и предлагането на пазара на труда", призна и съветникът на икономическия министър Владимир Каролев.

Той посочи, че икономическото министерство е поело ангажимент, когато бъде избран нов министър на образованието, то двамата министри да се срещнат и да се види какво конкретно трябва да се направи в образованието. 
„Една от идеите е всеки, който иска да учи инженерни специалности и все пак показва някакъв среден успех, да бъде насърчаван като получава стипендия", разкри Каролев.

 Източник: www.news.bg

ЖП транспорт

Bombardier Transportation отваря офис в София за подкрепа на български проекти

БЪЛГАРИЯ: Bombardier Transportation създаде дъщерно дружество в България и откри офис за управление на проекти в София. „Със значителната модернизация на железопътния транспорт в България, този нов офис бележи важен […]

Uncategorized

Караянчева, ако някой може да дава разрешения за метрото, това не сте вие от ГЕРБ

Михаил Рангелов „Като не ви харесва Бойко, не ходете с метрото“, призова протестиращите председателката на парламента Цвета Караянчева. Въпреки, че присвояването на държавни постижения за партийни цели е нормална практика […]

Градски транспорт

Готвят ново орязване на градския транспорт в София

От гражданската организация „Спаси София“ са против готвеното съкращаване на градския транспорт в София. Идеята за намаляване на градския транспорт е обявена в доклад, внесен в Столичния общински съвет от […]