От глад на специалисти се оплака автомобилната индустрия

Автомобилната индустрия у нас изпитва сериозен недостиг на специалисти. За това сигнализираха от автомобилния клъстер на страната ни, които на дискусия обсъдиха проблемите в бранша. Сред трудностите пред родните автомобилни компании се откроява липсата на класифицирани кадри.

„Крайно недостатъчни са кадри за нуждите на нашата индустрия", призна на пресконференция председателят на Управителния съвет на автомобилния клъстер Иван Михайлов.

Той припомни, че клъстерът представлява цялата автомобилна индустрия у нас – 100 международни и български компании. Заетите в сектора са около 20 хиляди, а това, с което могат да се похвалят, е 1,5 млрд. евро обем на консолидираните експортни продажби.

„1,5 млрд. евро годишно е това, което произвежда автомобилната индустрия на България", повтори Михайлов.

Проблем обаче е фактът, че няма достатъчно подготвени по специалността българи. „Важна подробност е и демографската криза в България – напускащите страната специалисти и застаряващото население", отбеляза Михайлов.

Именно заради това на днешната дискусия браншът и представители на държавата са обсъдили конкретни мерки за промени в образователната система, с които да се заличи недостигът на кадри за в бъдеще.

Основният проблем е образование, образование, образование. Има огромен дисбаланс между търсенето и предлагането на пазара на труда", призна и съветникът на икономическия министър Владимир Каролев.

Той посочи, че икономическото министерство е поело ангажимент, когато бъде избран нов министър на образованието, то двамата министри да се срещнат и да се види какво конкретно трябва да се направи в образованието. 
„Една от идеите е всеки, който иска да учи инженерни специалности и все пак показва някакъв среден успех, да бъде насърчаван като получава стипендия", разкри Каролев.

 Източник: www.news.bg

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]