От Русия: Бежанската криза в Европа е обмислена

Кризата с масовата миграция от Близкия изток и Северна Африка към Европа може да е била планирана, заяви на брифинг за журналисти в Москва днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Наблюдаваме масовия наплив на бежанци към Европа с дълбока загриженост, каза тя, като нарече създалата се ситуация хуманитарна катастрофа.

Тя "стана следствие от безотговорната и недалновидна намеса във вътрешните работи на суверенни държави с цел тяхната дестабилизация и насилствена смяна на неугодни правителства в региона", подчерта Захарова.

Говорителката обърна внимание, на появила се в западната преса статия, в която се твърди, че действията на американската администрация са били добре планирани и насочени към планомерна смяна на властта в Сирия.

"С това, че всичко е било извършено спонтанно и че кризата с масовата напускане на хора от Близкия изток е резултат от необмислена политика, може да се поспори. Но ми се струва, че това е резултат от обмислена политика", подчерта Захарова

Източник : днес.бг