Откриха кораба на капитан Кук

Американски изследователи ще обявят днес подробности за откритията си в залива на Нюпорт, като вчера разпространиха съобщение, че е голяма вероятността да са открили "Индевър" – легендарният кораб на английския мореплавател капитан Джеймс Кук.

В рамките на проекта RIMAP (Rhode Island Marine Archaeology Project) те са установили местоположението на 13 потънали кораба край Род Айлънд и между 80 и 100% е вероятността сред тях да е "Лорд Сандуич", както се е наричал в последните си дни корабът на Кук.

Първото съобщение за предполагаемо откриване на останките беше направено преди десет години. "Индевър" е бил тримачтов барк с дължина от 32 метра и е бил построен да пренася въглища. Но под командването на Кук екипажът му от 94 души стават първите европейци, достигнали днешната Нова Зеландия и Големия бариерен риф край Австралия. По-късно в кариерата си (на борда на друг кораб) той обикаля Антарктида, с което отхвърля теорията, че някъде далеч на юг се намира огромен обитаем континент, наричан Terra Australis.

Плаванията му са смятани за изключителни и поради факта, че са сред малцината първи авантюри, завършили, без да загине почти целият екипаж.

Джеймс Кук е убит при сблъсък с местните жители на Хаваите на 14 февруари 1779 г. Ако в следващите месеци се потвърди, че в една от откритите групи с останки на пет кораба, са и тези на "Индевър", това ще е не само символична находка, но и може да донесе още информация за експедицията от 1768-1771 година.

Тогава корабът се блъсва Големия бариерен риф и едва не потъва. Под името "Лорд Сандуич" корабът е мобилизиран през август 1778 г. за Битката при Род Айлънд от британското командване, което искало да блокира достъпа до залива. Следващата фаза ще е усилена археологическа работа за проучване на всеки от потъналите кораби, структурата на останките и свързаните с тях находки. За да започне тя, е необходимо да се намери подходящо голямо хале или помещения за съхраняване, проучване, съхраняване и демонстриране пред публика на подгизналия от вода материал, съобщават от RIMAP.

Участниците в проекта започват набиране на средства и се надяват да използват място в Бутс Хил Форт, който е бил в центъра на американската отбрана в тази битка. Днешният 4 май е паметен за щата, защото на тази дата през 1776 г. Колониалното събрание на Род Айлънд се отказва от лоялността си към английския крал. Останалите първи 12 щата, създали САЩ, го правят два месеца по-късно с Декларацията за независимост.

Още по темата: Безгрижен скелет от антична мозайка: Бъди весел, радвай се на живота!

Източник :BIG5.BG

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]