Откриха официално жп трафика по „Дунав мост 2”

Зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров официално откри железопътния трафик през мост „Нова Европа”, т.нар. „Дунав мост 2″, при Видин – Калафат.

На церемонията присъстваха държавният секретар на Министерството на транспорта на Румъния Юлиан Матаке и водената от него румънска делегация, кметът на община Видин Герго Гергов, областният управител на Област Видин Кръстьо Спасов, генералният директор на Национала компания „Железопътна инфраструктура” Милчо Ламбрев, заместник-изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ” ЕАД Чавдар Трендафилов, народни представители и др.

„Всички знаем, че железопътният транспорт е от огромно значение за балансираното развитие на транспортната система на всяка страна”, каза Петър Киров. По думите му мостът „Нова Европа” има не само стратегическо значение, но и е регионално – осигурява възможност за развитие на бизнеса и връзките между хората от двете държави.

„Пускането на жп трафика е доказателство, че можем да постигнем много когато си партнираме”, допълни заместник-министър Киров. Той изрази надежда в кратки срокове да премине и първият товарен влак през съоръжението.

Юлиан Матаке благодари за доброто сътрудничество с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България. Той съобщи, че пътническият влак, който ще свърже Видин с румънския град Крайова ще се движи по редовна линия два пъти дневно.

След официалната церемония гостите и представителите на медиите пътуваха с пътническия влак до Калафат и се включиха в тържествата по случай празника на града.

Източник: www.news.bg