Отлага се спирането на губещите влакове

Най-губещите пътнически влакове на БДЖ засега няма да се спират. Това каза за „Монитор” зам.-министърът на транспорта Антон Гинев. Той добави, че от средата на декември новото разписание ще влезе в сила и там не се предвижда съкращаване на влакове.
 
Припомняме, че в началото на годината имаше протести срещу изваждането от разписанието на тренове, возещи по няколко човека, и те не вървяха по-малко от месец и бяха пуснати отново.
 
Гинев каза още, че засега не се предвижда и поскъпване на билетите и цените за превоз на товари. „Няма увеличение на горивата и за това не виждаме основание за вдигане на тарифите”, добави зам.-министърът.
 
По данни от сайта на жп превозвача в момента цените на билетите по най-далечните дестинации към Варна и Бургас за билет от втора класа
 
са конкурентни на автобусните.
 
До Бургас масовият билет втора класа за ускорения бърз влак (наричан на времето експрес) от София, през Карлово струва 25 лв., а за автобуса той е около 32 кинта. Возилото обаче използващо новия аутобан „Тракия” може да вземе разстоянието до морето много по-бързо – за не повече от 4 часа. В същото време и най-скоростният в момента трен у нас изминава 418 км по подбалканската линия за почти 7 часа. По скорост се очаква родните влакове да станат конкурентни на автобусите едва след завършване на реконструкцията на цялото трасе между столицата и Бургас. Това се очаква да стане най-рано до 10 години.
В момента останалите влакове, пътуващи до Бургас са евтини, но пътуват още по-бавно. 2 от тях са
 
с прекачване от влак на автобус и обратно,
 
а трети – с голямо чакане на Карнобат от почти 2 часа. Причината са продължаващите ремонти и обновявания на жп линията между Пловдив и Бургас. Цените на билет от втора класа за тези влакове към Южното Черноморие са между 19,30 лв. до 20,80, а на двупосочните – 33,35 и 36,05 лв.
 
Също така трагично за железницата стоят нещата засега и по другата дълга дестинация към морето – към Варна. Там експресът не може да конкурира автобусите дори и по цена. Билетът втора класа за него е колкото за рейса. Автобусът обаче успява да измине пътя за около 6 часа и половина. Тренът взема 543-те километра между София и Варна през Мездра и Горна Оряховица за 7 часа и 10 минути, но по разписание, а то в България е нещо много условно.
 
За любителите на силни усещания
 
или небързащите за никъде БДЖ предлага пътуване от София за Варна през Русе, траещо „само” около 12 часа. За него цената за билет втора класа е 26,80 лв., а за първа – 33,50. С половин час по-бързо може да се стигне с влак до морската столица от София през Пловдив. За този бърз влак цената е 23,60 лв. за втора класа и 29,50 лв. – за първа.
 
Източник: Монитор