Отново хаос заради непочистените пътища

АПИ се оправда за задръстванията със снега и навяванията. За пореден път прибиращите се от почивка българи бяха посрещнати от непочистени пътища и големи задръствания. Лошото време и снеговалежите допълнително усложниха ситуацията. Основни пътни артерии не бяха почистени и опесъчени. Няколко катастрофи образуваха задръствания. Силно натоварен бе пътят от Гърция към България. Стотици българи бяха блокирани на ГКПП "Калотина" в събота вечерта. Въпреки обещанията за улесняване на движението по Е79 и отварянето на две платна към София през Владая, Агенция "Пътна инфраструктура" не успя да го направи и се оправда с лошите метеорологични условия.

Сняг и непочистени пътища отново затрудниха движението. АПИ се оправда с времето за задръстванията и неспазеното обещание за две платна през Владая. За пореден път управляващите и отговорните институции се оказаха неподготвени да подсигурят безопасни условия за прибиращите се по работните си места българи. Очакваните задръствания се оказаха големи, а за влошаването на ситуацията спомогнаха лошото време и снеговалежите в различни части от страната. Въпреки предупрежденията за понижаване на температурите, силен вятър и снеговалежи, основни пътни артерии не бяха почистени и опесъчени.

Най-голям трафик очаквано имаше по магистралите "Хемус", "Тракия", "Люлин" и "Струма". Силно натоварен бе пътят от Гърция към България, тъй като много българи посрещнаха там празниците. Стотици българи, посрещнали новата година в Сърбия, бяха блокирани на ГКПП "Калотина" в събота вечерта. Десетки автобуси чакаха по няколко часа при минусови температури, за да преминат на българска територия. Колони с автобуси и липса на организация по границата белязаха старта на голямото прибиране от Сърбия. Проблемът с трафика по границата приключи минути след полунощ.

Въпреки обещанията за улесняване на движението по Е79 и отварянето на две платна към София през Владая, Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) не успя да го направи. От АПИ призоваха шофьорите да преминават по магистрала "Люлин". От агенцията се оправдаха, че поради силния вятър и очаквания обилен снеговалеж временните знаци не могат да бъдат поставени и организацията на движението остава без промяна и няма да има двулентово движение през Владая. Проблем имаше и в разчистването на магистрала "Струма". По обяд хората се оплакваха, че снегопочистващите машини все още не са успели да почистят натрупалата се снежна покривка. Централните улици в Благоевград също не бяха почистени до 16 ч. Снеговалежът в Монтанско също създаде големи проблеми по пътищата в областта. Преди обед тирове блокираха пътя за Видин преди село Студено буче. На прохода "Петрохан" снежната покривка бе над 10 сантиметра. Късно след обяд от АПИ обявиха, че се ограничава движението на всички моторни превозни средства през Троянския проход заради снегонавявания. "Кога ще бъде отворен проходът зависи от това кога ще се разчисти. И дали въобще решат да го разчистят или ще го затворят за целия зимен период", коментира говорителят на МВР-Ловеч Габриела Стоянова, която допълни, че решението зависи от АПИ.Мокри, хлъзгави и заледени пътни настилки затрудняваха движението в цялата страна.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, вътрешният министър Румяна Бъчварова и шефът на АПИ Лазар Лазаров дадоха спешен брифинг, за да обяснят ситуацията. "По републиканската мрежа има почти 1000 ефективно работещи снегорини и 500, които правят обходи и могат да започнат работа при нужда. Няма сигнали за бедстващи автомобили. Сигналите са над 200, но те касаят информация за снегонавявания или информация за проходимост на пътища, няма такива, които да са за бедстващи в колите си хора", обяви по обяд Павлова. Според Бъчварова 240 полицейски патрула са помагали за по-бързото придвижване на автомобилите из цялата страна. Лазаров отправи апел към шофьорите да имат по-здрави нерви и да не предприемат рискови изпреварвания, защото било зима. Заради хлъзгава пътна настилка край Якоруда джип поднесе и увисна над пропаст. Катастрофа на Е-79 край Струмяни образува колона от автомобили. На входа на Благоевград съшо имаше ПТП заради заледения път. Снеговалежът и непочистените платна са причина за пет закъсали автомобила в ранния следобед на автомагистрала "Тракия" между Пловдив и Стара Загора. Над 10 катастрофи, някои от които верижни, станаха в Казанлъшко.Заради непочистен път стана и катастрофа в Крън. Опел се завъртял на пътя и се ударил в идващ насреща ситроен.

 

Източник: в.Дума

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]