Отварят най-дългия тунел у нас

Отварят най-дългия тунел у нас, пътуваме до Гърция и Банско с 1 час по-малко

“Следващия месец се очаква завършването на важен участък от автомагистрала „Струма“, който ще намали времето за пътуване между зимния курорт Банско и егейските плажове на Гърция с един час. Това съобщава вестник “Телеграф”.

Разделът между Благоевград и Симитли, включващ 2-километровия тунел „Железница“, е в процес на строителство от 2019 година. Въпреки че голяма част от проекта, включително и тунелът, са завършени, проблеми свързани със свлачища и срутища доведоха до забавяне на пускането на участъка с почти две години.

В момента се извършват укрепителни работи на свлачището от северната страна, включващи изграждането на двулентов тунел, който ще предпази магистралата от бъдещи свлачища.

Според информация, предоставена от „Телеграф“, работата по тунела е завършена на 90% и се очаква да бъде напълно завършена през февруари. Официални източници от пътната агенция потвърждават, че работата е в завършващ етап, но все още не е определена точна дата за откриването на участъка.

Завършването на този участък ще има значително въздействие върху пътуванията от София до Банско и до Егейско море, като най-голямо облекчение ще усетят тези, пътуващи към София. Традиционно тапи в този участък водеха до образуване на дълги колони от автомобили по време на летни уикенди и национални празници. С откриването на новия участък, тези забавяния ще бъдат значително намалени.

Въпреки това, се очаква задръстванията да се преместят до Симитли, където магистралата в момента приключва. Пълното премахване на препятствията по пътя ще бъде възможно само след завършването на последния участък през Кресненското дефиле, за който все още няма определени срокове.”

летище бургас
Въздушен транспорт

БХРА настоява за връщане на държавен контрол над летище Бургас за спасяване на туризма в Южното Черноморие

февруари 27, 2024

В заявление на заместник-председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Веселин Налбантов, бе изразена необх…

граничен пункт до рудозем
Избрани

Скоростен път до Пампорово и Рудозем?

февруари 26, 2024

В рамките на стремежа към модернизация на транспортната инфраструктура в България, Министерството на регионалното развитие и благоустрой…