Отвориха най-дългия тунел в света

Най-дългият тунел в света /57 км/ построен в Швейцария, за да се улесни търговията между северната и южната част на Европа, бе отворен за движение.
Тунелът „Готард" (Gotthard Base Tunnel -GBT) между градовете Цюрих и Лугано е с дължина 57 км и пресича връх „Сейнт Готард" в Алпите, съобщиха швейцарските федерални железници , цитирани от АФП. „Коледа е!", възкликна директорът на железниците Андреас Ма-йер, след като първият влак с пътници пропътува
разстоянието от Цюрих до Лугано. На официална церемония през юни тунелът бе открит от президента на Швейцария Йохан Шнайдер-Аман. Изграждането на съоръжението отне 17 години и струваше близо 11 милиарда евро.
Новият коридор Рейн-Алпи свърза напряко Северно със Средиземно море, от пристанището в Ротердам до Гент. На ден през тунела ще минават около 260 товарни влака . Следващите по дължина тунели в света са „Сей-кан" в Япония (53,9 км) и тунелът под Ламанша между Франция и Великобритания (50,5 км).
Източник: в.Марица
волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…