Парламентът отхвърли предложението за 6-месечна винетка

Парламентът отхвърли предложението да се въведе шест месечна винетка. Идеята, заложена в Закона за пътищата, дойде от Реформаторския блок, но не срещна подкрепата на депутатите.

От блока казаха, че са склонни между двете четения, вместо за шест месеца, винетката да бъде въведена за три месеца, но до окончателно разглеждане няма да се стигне.
В момента има седмична, месечна и годишна винетка.

Изобретателен русенец дава винетка под наем

„Защо в съседна Румъния има три месечна винетка. Тя струва 13 евро за леки автомобили, а Агенция пътна инфраструктура казва, че едва ли не европейската директива ги ограничава подобна мярка да бъде приета в България" – питат депутатите от Реформаторския блок. Според тях в Австрия има двумесечна винетка, която струва 25, 7 евро.

Два автомобила осъмнаха без стъкла заради винетки

„Това е първият път, в който ние чуваме такова предложение, никой не го посочва като проблем и изведнъж ние в Народното събрание започваме да виждаме като проблем защо няма три месечни и шест месечни винетки. Колко хора искат такава винетка и има ли изследване за това? Какво е е търсенето? – попитаха депутатите от ГЕРБ.

По предложение на ГЕРБ беше закрита Национална компания "Стратегически инфраструктурни обекти". Тя ще бъде преместена в агенция Пътна инфрастуктура.

Източник : www.dariknews.bg

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]