Първата линия на Солунското метро се подготвя за пускане

тунел на метрото в Солун, tunnel metro thessaloniki
Снимка: systema.org

Първата линия на Солунското метро, проект, който е символ на инфраструктурното развитие в Гърция, върви към завършване с планиран старт през ноември 2024 г. Строителите от компанията АКТОР, известна с реализацията на значими проекти и в други страни, са на финалната права с конструкцията на 13 станции от първата линия на метрото в Солун. Някои от електромеханичните системи вече се подлагат на серия от изпитания, според информация от Insider.gr.

Солунското метро е проект с дълга история. Първите предложения за изграждане на подземна железница в града датират от 10-те години на ХХ век, скоро след откриването на метрото в Атина през 1904 г. Конкретно планиране започва през 80-те години, но проектът е бавен поради политически, бюрократични и технически препятствия.

Една от станциите, “Венизелос”, се отличава с допълнителни предизвикателства поради археологически находки, открити по време на строителството. Находките са временно премахнати за реставрация и се планира те да бъдат експонирани на място, добавяйки уникален културен елемент към станцията.

С напредването на проекта, значителна част от пътните артерии във втория по големина гръцки град, които бяха блокирани заради строежа, вече са отворени. Това подобрява достъпността и ежедневния живот на жителите и гостите на Солун.

С наближаването на завършването на първата линия на Солунското метро, очакванията са насочени към модернизиране на градския транспорт и подобряване на градската инфраструктура, което ще допринесе за устойчивото развитие на региона.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…