Първата в България и региона водородна зарядна станция беше открита официално

водородна станция
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Възможностите ѝ за компресиране на водород са от порядъка на 40-50 кг на денонощие – достатъчно за зареждане на 10-15 коли или на 2 автобуса

Днес беше открита първата за България и региона водородна зарядна станция, съобщава БТА.

Тя се намира в рамките на Центъра за компетентност „Хитмобил“, създаден от група научни институти с Института по електрохимия и енергийни системи (БАН) като водеща организация. Целта на центъра е да промотира развитието и ускори въвеждането на иновативни технологии за съхранение на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) и ефективното ѝ използване в бита и индустрията за сигурна енергия и чиста околна среда.

„Това е първата в страната и региона полева лаборатория за тестване и развитие на системи за чиста енергия”, каза член-кореспондент Евелина Славчева, председател на Общото събрание на Българската академия на науките (БАН), цитирана от БТА. 

В изграждането на обекта основните изпълнителски дейности са дело на фирмите „Делектра“, „Аквахим“ и „Монбат“.

Водородната зарядна станция, изработена от австрийската фирма EDC-ANLAGENTECHNIK, има възможност за зареждане при двете стандартни налягания за компресиран водород – 350 и 700 бара. Водородът може да постъпва в зарядната станция през два входа. Единият е свързан към електролизьор с капацитет 8,5 кг на денонощие, който произвежда на място водород с възобновяема енергия от фотоволтаичния парк в полевата лаборатория.

Произведеният по този начин водород е с много висока чистота, достатъчна за директно използване в транспортни средства. Чрез втория вход водородът може да постъпва от бутилкови групи, доставени от други източници, което позволява при необходимост да се постигне по-голям капацитет на зареждане на станцията. В съдовете за високо налягане на станцията могат да се съхраняват до 70 кг компресиран водород, с който може да се осигури до 7000 км пробег. Възможностите ѝ за компресиране на водорода са от порядъка на 40-50 кг на денонощие, което е достатъчно за ежедневно зареждане на 10-15 автомобила или на два автобуса.