Пътната агенция получи разрешение да търси еврофинансиране на магистралата Калотина-София

Агенция "Пътна инфраструктура" да кандидатства за финансиране на изграждането на магистрала от ГКПП "Калотина" до Софийския околовръстен път, реши днес кабинетът в оставка. Средства за първия участък от аутобана, който ще тръгва от границата и ще стига до Драгоман, ще се търсят по Механизма за свързване на Европа по годишната работна програма 2016.

В момента в този участък има по една лента за посока, докато от Драгоман до София са по две. Пътят е част от основната трансевропейска транспортна мрежа и част от трасето от направлението Лондон-Будапеща- Белград-Ниш-София-Пловдив-Истанбул-Калкута, който е най-краткият, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток.

Модернизацията на пътния участък ще подобри трансграничната връзка между България и Сърбия, ще спомогне за постигане в голяма степен завършеност на магистралната мрежа по направлението запад-изток на българска територия, ще се намали времето за пътуване и ще се осигурят комфортни и безопасни условия за движение, се казва в решението на правителството.

Проектът включва строителство на автомагистрала с дължина 14.5 км и габарит 25.5 м, както и множество съоръжения – мостове, надлези, подлези, пътни възли и тунели. Индикативната му стойност е 177 млн. лева.

Също днес кабинетът в оставка реши да удължи до 30 юни срокът за разработване на необходимите законодателни промени и подзаконовата нормативна уредба за функционирането на системата за комплексно обслужване при електронно събиране на пътни такси. Това се налага, защото работата на работната група е в пряка зависимост от приключването на други процедури по въвеждане на тол системата. До момента изборът на изпълнител за разработване на системата по Закона за обществените поръчки тръгва девет пъти и още толкова е спирана, след жалби до съда от загубили кандидати.

Източник : www.dnevnik.bg

Избрани

Гвоздейков: Ревизия ще покаже какво е харчено в транспортното министерство в последните 3 месеца

юни 8, 2023

Ще разпоредя ревизия в моите подведомствени организации и на държавните предприятия. Ще се проверява какво е харчено за последните 3 месеца и какви разходи са правени. Това каза след заседанието […]

Автомобилен транспорт

Екологичният транспорт и възстановяването на “Български пощи” сред приоритетите на новия министър на транспорта

юни 7, 2023

Инж. Георги Гвоздейков, новоназначеният министър на транспорта и съобщенията, обяви, че ще се фокусира върху прилагането на екологични транспортни решения като ключов приоритет на своя мандат. Това беше обявено по […]

Избрани

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството

юни 7, 2023

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков е роден в София. Завършва Първа английска езикова гимназия в столицата и Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Специализира […]