Пътната агенция получи разрешение да търси еврофинансиране на магистралата Калотина-София

Агенция "Пътна инфраструктура" да кандидатства за финансиране на изграждането на магистрала от ГКПП "Калотина" до Софийския околовръстен път, реши днес кабинетът в оставка. Средства за първия участък от аутобана, който ще тръгва от границата и ще стига до Драгоман, ще се търсят по Механизма за свързване на Европа по годишната работна програма 2016.

В момента в този участък има по една лента за посока, докато от Драгоман до София са по две. Пътят е част от основната трансевропейска транспортна мрежа и част от трасето от направлението Лондон-Будапеща- Белград-Ниш-София-Пловдив-Истанбул-Калкута, който е най-краткият, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток.

Модернизацията на пътния участък ще подобри трансграничната връзка между България и Сърбия, ще спомогне за постигане в голяма степен завършеност на магистралната мрежа по направлението запад-изток на българска територия, ще се намали времето за пътуване и ще се осигурят комфортни и безопасни условия за движение, се казва в решението на правителството.

Проектът включва строителство на автомагистрала с дължина 14.5 км и габарит 25.5 м, както и множество съоръжения – мостове, надлези, подлези, пътни възли и тунели. Индикативната му стойност е 177 млн. лева.

Също днес кабинетът в оставка реши да удължи до 30 юни срокът за разработване на необходимите законодателни промени и подзаконовата нормативна уредба за функционирането на системата за комплексно обслужване при електронно събиране на пътни такси. Това се налага, защото работата на работната група е в пряка зависимост от приключването на други процедури по въвеждане на тол системата. До момента изборът на изпълнител за разработване на системата по Закона за обществените поръчки тръгва девет пъти и още толкова е спирана, след жалби до съда от загубили кандидати.

Източник : www.dnevnik.bg

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]

ЖП транспорт

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS в железопътния участък Русе-Каспичан

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS – ниво 2, в железопътния участък Русе-Каспичан. Крайният срок за получаване на индикативни предложения от заинтересованите страни изтече на 26 юли 2022 г. […]