Пътната агенция получи разрешение да търси еврофинансиране на магистралата Калотина-София

Агенция "Пътна инфраструктура" да кандидатства за финансиране на изграждането на магистрала от ГКПП "Калотина" до Софийския околовръстен път, реши днес кабинетът в оставка. Средства за първия участък от аутобана, който ще тръгва от границата и ще стига до Драгоман, ще се търсят по Механизма за свързване на Европа по годишната работна програма 2016.

В момента в този участък има по една лента за посока, докато от Драгоман до София са по две. Пътят е част от основната трансевропейска транспортна мрежа и част от трасето от направлението Лондон-Будапеща- Белград-Ниш-София-Пловдив-Истанбул-Калкута, който е най-краткият, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток.

Модернизацията на пътния участък ще подобри трансграничната връзка между България и Сърбия, ще спомогне за постигане в голяма степен завършеност на магистралната мрежа по направлението запад-изток на българска територия, ще се намали времето за пътуване и ще се осигурят комфортни и безопасни условия за движение, се казва в решението на правителството.

Проектът включва строителство на автомагистрала с дължина 14.5 км и габарит 25.5 м, както и множество съоръжения – мостове, надлези, подлези, пътни възли и тунели. Индикативната му стойност е 177 млн. лева.

Също днес кабинетът в оставка реши да удължи до 30 юни срокът за разработване на необходимите законодателни промени и подзаконовата нормативна уредба за функционирането на системата за комплексно обслужване при електронно събиране на пътни такси. Това се налага, защото работата на работната група е в пряка зависимост от приключването на други процедури по въвеждане на тол системата. До момента изборът на изпълнител за разработване на системата по Закона за обществените поръчки тръгва девет пъти и още толкова е спирана, след жалби до съда от загубили кандидати.

Източник : www.dnevnik.bg

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]