Пътниците по руските железници намаляха с 5% заради кризата в Украйна

Кризата в Украйна е довела до спад на пътниците на „Руски железници“ (РЖД) с 5%, съобщи директора на компанията Владимир Якунин в интервю за телевизия "Русия-24".

"Рязко е намален обема на пътническия трафик между Русия и Украйна, което е значителна част от пътническия трафик като цяло. Броят на пътниците са намалели с повече от 5% през първите пет месеца (2015 г.), като е вероятно пътническия трафик още повечеда намалява,." – коментира той.

В същото време като потенциални двигатели на растежа в пътническия трафик Якунин посочва високоскоростните линии Москва – Санкт Петербург и Москва – Нижни Новгород.

Междувременно Руското правителство обсъжда вариант за индексиране на тарифите на"Руски железници" (РЖД) до не повече от 10%. Той заяви пред репортери вицепремиерът Аркадий Дворкович, който се очаква да бъде назначен за председател на борда на директорите на компанията.

Той добави, че правителството не обсъжда субсидиите за РЖД на нивото от 130 милиарда рубли, както бе поискано от дружеството. "Ще проверим наново всички изчисления, преди да вземем решение," – каза той, като отбеляза, че окончателното решение няма да бъде взето до края на август.
Според Якунин е възможно компанията да мине въобще без държавна субсидия, при положение, че увеличението на товарната тарифа бъде 17,7%.
 

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]