Пътуваме с новите превозни документи в столичния градски транспорт

От 1 януари 2023 година в София са в сила новите превозни документи – билети 30+ и 60+, напомнят от Столичната община. Хартиените билети отпаднаха.

Може да пътувате с билети или карти само на електронен носител, както и да плащате директно с банкова карта (до цената на еднодневна карта от 4 лева). Билетът, закупен от водач, е 2 лева.

Вече не се продават 10 талона за 12 лева, но ако са ви останали може да ги използвате до края на март тази година.

Еднократно пътуване струва поне 1,60 лв. Целодневната карта за всички линии е 4 лева, а 24-часовата карта – 6.

Билет 30+ (1,60 лв.) и билет 60+ (2,20 лв.) позволяват прекачване в рамките на посочените минути. Пътуването може да се довърши с един билет, дори да е направено в последните секунди на последната минута, обясни Владимир Лазаров от Центъра за градска мобилност.

Валидацията става задължителна и ако не е направена ще следва глоба от 3 лева, дори и да сте с карта. Освен че билетът е застраховка за пътника, чрез валидацията от Столичната община ще могат да отчетат натовареността на линиите и пиковите часове, да се оптимизират маршрутите и услугите.

Годишната абонаментна карта е изгодна за всеки, който пътува често. Тя струва 365 лева, важи за цялата мрежа, а дори да ви се наложи да ползвате автомобил получавате правото на безплатен буферен паркинг по системата “Паркирай и пътувай”.