Пътуването с влака отива в историята. Kолата по изгодна от Влака.

Заради срива на цените на горивата българите съвсем ще спрат да използват железниците. Не стига че ни возят стари и амортизирани влакове, но и ни излиза доста по-скъпо. Отделно от това е несигурно и бавно. Неслучайно железниците отдавна използват най-вече студенти и пенсионери заради намаленията. Останалите предпочитат коли и автобуси.

Сега заради намалените цени на горивата БДЖ съвсем ще загуби битката за повече пътници. Кой би предпочел да се клатушка близо ден до морето с влак, при положение че с автомобил сметката му ще излезе по-тънко с цели 10%. Чудно е дали БДЖ ще успее да надвие конкуренцията и ще се пребори за повече пътници. Сега картинката е трагична. Вместо да ни возят удобни, бързи и евтини влакове стрели, както е в цяла Европа, ние се бутаме в стари купета, придвижвани от още по-стари локомотиви. Гарите са в окаяно положение и се рушат, релсите – не са подменяни от години. Катастрофи стават през месец!

С 10% по-скъпо ни излиза пътуването от София до Бургас и обратно с влак, отколкото с кола, изчисли "Телеграф".

В момента цената на билет за железницата в двете посоки по това направление е 34 лв. Ако пък пътуваме 4 души с кола на дизел се падат по 31 лв. на човек. Изчисленията са направени на база среден разход на кола около 7 литра на 100 километра. Само с 2 лв. по-скъпо спрямо цената на билета за влак пък ни излиза пътуване с кола на бензин. Причината е, че разходът е с около литър по-висок при този вид двигатели спрямо дизеловите. Най-евтино е с кола на газ – при разход 10 на сто пътуването ще ни струва 20 лв. на човек, ако в автомобила се возят 4 души.

До другия морски град Варна разликата в цената на билета спрямо разхода за пътуване с кола отново е около 4 лв. С железница от София до Варна и обратно излиза 42 лв. С кола, движеща се с дизел, се падат по 38 лв. на човек, а на бензин – 45 лв. Само 25 лв. ще ни излезе пътуване с автомобил на газ, което е 17 лв. по-евтино от билета за влака.

Причината за евтиното пътуване с кола е намалението на цените на горива. В момента литър бензин струва 2,26 лв., а преди година по това време той се е търгувал за 2,58 лв. Спадът при дизела е от 2,66 лв. през декември 2013 г. на 2,21 лв. в момента. Газта пък е поевтиняла от 1,40 лв. за литър на 99 ст. Намалението се дължи на срива на цената на петрола сорт Брент в световен мащаб с 30%. В момента черното злато се търгува за около 60 долара за барел.

Евтините горива правят по-изгодно пътуването до морските градове през тази година спрямо миналата. Така ако преди година от София до Бургас и обратно сме броили 165 лв. за гориво, през тази година ще ни излезе 144 лв. По-драстично е намалението на цената на пътуването с кола на газ, където разликата е 32 лв., а намалението при дизела е с 25 лв.

Източник: в.Телеграф

Автомобилен транспорт

Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ: Лошите парламентарни практики на управляващите доведоха до напрежението в сектора на пътническите превози

Господин Мутафчиев, каква е причината за напрежението при автобусните превозвачи, заради което от утре се очакват протестни действия? Причината е ясна, неизпълнени ангажименти от страна на управляващите да предприемат действия […]

ЖП транспорт

През Закона за ЖП транспорта МС бетонира нови тлъсти бонуси: Мая

на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица. […]