Пешеходен мост над “Цариградско шосе” вход “София Тех Парк“

Цената на съоръжението и посетителския център е около 4 789 188 лв.

126,5-метров пешеходен мост над “Цариградско шосе”, преди спирка “Окръжна болница”, ще е вход към “София Тех Парк”. Строежът на съоръжението вече е започнал. Според премиера Бойко Борисов първият етап на високо-технологичния парк трябва да бъде открит на 26 ноември.

Средствата за изграждането на “София Тех Парк” се финансира с 50 млн. евро от Оперативна програма “Конкурентноспособност” 2007-2013. Пасарелката ще осигурява пешеходната връзка между спирките на градския транспорт в южното и северното локално платно на “Цариградско шосе”, предава БГНЕС.

Мостът е част от “Експериментариум с посетителски център”, който се явява пешеходен вход към “София Тех Парк”. Освен, че ще посреща и информира идващите за първи път на територията на високо-технологичния парк, сградата ще се ползва и за изложбено пространство. Предвижда се Експериментариумът да е в богато озеленена паркова среда между булеварда и вътрешността на “София Тех Парк”. Цената за изграждането на пешеходния мост и посетителския център възлиза на 4 789 188 лв. с ДДС, които са осигурени от европейските фондове. 

Съоръжението се изгражда от дружеството “Експо Тех Парк”, което е спечелило обществена поръчка в конкуренция с още шест компании. Водеща роля в “Експо Тех Парк” има фирмата “Трейс”, която извърши ремонта по бул. “Цариградско шосе”. Пешеходният мост ще е снабден, освен със стълбища, но и с асансьори за хора с увреждания, пише в документацията на проекта.

Преди година, конкурсна комисия начело с главния архитект на София Петър Диков, определи Сдружение “Христов, Василев, Андреева, Александрова” като победител в конкурс за изработването на архитектурно-пространствена визия за пешеходния мост. До конкурса бяха допуснати общо петима участници, а победителят получи символична парична награда в размер на 2000 лв. 

Източник: economic.bg

Автомобилен транспорт

Впечатляващите параметри на първата S-класа на батерии

Най-после Mercedes-Benz представи дългоочаквания си електрически флагман EQS, който стана „първият луксозен модел на подбранда Mercedes-EQ”. Той е първият модел, качен на платформата MEA за електрически модели, като представлява своеобразна […]

Автомобилен транспорт

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите […]

ЖП транспорт

Сименс мобилити: Не сме съгласни с начина на провеждане на поръчката на БДЖ за нови мотриси

Във връзка с решението на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД от 05.04.2021 г. за прекратяване на процедура по ЗОП с предмет: „Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени […]