Петър Мутафчиев: Пакетите за мобилност на ЕС нарушават основния принцип за свободно движение в съюза

България вече трябва да знае каква обща транспортна политика ще води. Не винаги въпросите в сектора ще се решават само с обявяване на позицията ѝ за пакета „Мобилност“ на френския президент Еманюел Макрон. Останалите държави трябва да бъдат наясно, че не може страната ни винаги да е губеща и ощетена от някои решения на партньорите ѝ от Европейския съюз (ЕС). Това мнение изрази Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Мутафчиев изтъкна, че реакцията на българското правителство, що се касае до пакета „Мобилност“, е закъсняла.

Ако този въпрос беше поставен по-рано от правителството, то можеше да се търсят дипломатически контакти със страни, които имат сходни на българските интереси, и решението можеше да бъде намерено много по-бързо и ефективно“.

Според госта мерките, предлагани от френския президент, все пак ще влязат в сила до март следващата година.

Източна Европа успя да бъде конкурентна и да създаде бизнес традиции в транспортния сектор. Чрез пакета „Мобилност“ на Макрон големите европейски държави намериха начин да защитят интересите си, да окажат натиск на малките, и да свият пазарите им. С оглед на наближаващите европейски избори, те вероятно ще направят всичко възможно, за да изпълнят обещанията си“.

Мутафчиев отбеляза, че към момента разговорите са насочени около пакета на Макрон, касаещ товарните превози. Предвиден такъв има и за пътническите, посочи той и поясни, че заложената в него цел е да се освободят пазарите в някои страни и пътническите превози в тях да започнат да се изпълняват от превозвачите в големите европейски държави.

Всички тези предвидени пакети всъщност нарушават един от основните принципи на ЕС – свободното движение на хора, стоки и капитали. В крайна сметка трябва да се има предвид, че обединението в блока е създадено около тази идея“.

 

Видео може да гледате в сайта на Блумбърг ТВ

 

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…