Петър Витанов: Нов пакет енергийни санкции срещу Русия трудно ще бъде подкрепен единодушно в ЕС

Petar VITANOV in the EP in Brussels

Закъснението с Плана за възстановяване и устойчивост беше техническо изоставане вследствие на политическата нестабилност у нас. Предишното редовно правителство не го внесе в срок, а служебните правителства загубиха още няколко месеца, за да го пренапишат. Това каза пред БНТ ръководителят на Групата на българските социалисти в ЕП Петър Витанов.

Според него посещението на Урсула фон дер Лайън е стандартна практика, а средствата, които се очаква да получим по плана, имат за цел да подпомогнат българската икономика в прехода към декарбонизация и енергийна трансформация.

„Искрено се надявам, че планът не се използва като инструмент за влияние по отношение на падане на българското вето за членството на Република Северна Македония в ЕС, това е в разрез с разбиранията ми за правене на политика“, каза евродепутатът.

Той подчерта, че ЕС държи преговорите да започнат по-бързо и заради ситуацията в Украйна.

„Важно е този регион да бъде интегриран, тъй като е обект на въздействия от множество различни световни и регионални сили – Китай, Турция, САЩ, Русия. От тази гледна точка ЕС иска по-бързо решение – да се даде надежда на този регион, че в някакъв обозрим момент ще стане част от голямото европейско семейство“, заяви Петър Витанов.

„В България дебатът малко се промени, започна да битува разбирането, че всяка сделка със Северна Македония би била предателство. А не би следвало да е така, защото всъщност голямата цел на България е да постигнем споразумение“.

Витанов определи като проблем липсата на информация и факта, че не знаем на какъв етап са преговорите, което буди недоверие. Той подчерта, че няма как Европейския съюз да бъде гарант за отношенията между двете държави, каквато е тезата на българския министър председател. „Словения и Хърватия продължават да имат териториални спорове, което показва, че ЕС все още не може да намери пътя, който да ги обедини. Когато има нерешени въпроси преди членството, те не намират по естествен път своето разрешение“, смята Петър Витанов.

По повод ситуацията в Украйна и следващите действия на Европейския съюз, той изрази съмнения, че Европа лесно ще се обедини около нов пакет от санкции.

„Нови санкции срещу Русия вероятно ще има, но всеки следващ пакет ще бъде все по-трудно приеман. Енергийните санкции засягат непропорционално различните страни-членки. Държави като България и Унгария, които са много по-силно зависими от руските енергийни ресурси, ще бъдат по-тежко засегнати дори от тези, върху които се налагат санкциите.

Направи се опит да има ембарго на газа, на ядреното гориво, на петрола, но това не се случи. И то не защото не искаме да бъдем солидарни, а защото това би предизвикало едно икономическо самоубийство на част от страните-членки на ЕС“, категоричен е Витанов.

„Като част от ЕС и НАТО България няма как да остане неутрална в конфликта, тя вече е взела страна. Но всяка държава има право да избере подхода. Великобритания е избрала да праща оръжие, но да не приема бежанци. България засега възприема по-хуманитарния подход. Тук има почти 100 000 души, за които се грижим да имат храна, подслон и съответните условия да останат. Решение на самата държава е по какъв начин да оказва помощ“, коментира социалистът.

Петър Витанов ще участва като организатор в Кръгла маса „Транспортът на бъдещето – чиста енергия на справедлива цена“.

Събитието ще се проведе утре, 12 април 2022 г./вторник/ от 10.00 ч. в София Хотел Балкан, залa Сердика. В него ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, министри, евродепутати, депутати и представители на бизнеса.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…