Пилотът Николай Калайджиев постави нов световен рекорд на авиошоу в Лесново

Пилотът от Военновъздушните сили Николай Калайджиев постави нов рекорд в авиацията. Този път за “най-много последователни 360 градусови виражи без прекъсване с ултралек самолет”.

Условието на Гинес бе да направя 400 пълни завъртания. Капитан Калайджиев го подобри, като направи 890 виража на 360 градуса за 4 часа и 31 минути.

Рекордът на авиатора ни бе още по-ценен, тъй като заради лошите атмосферни условия и ниска видимост стартът на три пъти бе отлаган и опитът започна в 13 часа вместо планирания начален час 10:30.

Рекордът на Калайджиев бе част от голямо авиошоу, което беше организирано от Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) и подкрепено от редица български и международни компании.

Акцентът в шоуто бяха безпилотните самолети и дронове, произведени в България. За най-малките любители на авиацията незабравимо изживяване бе да се повозят на въздушен балон, опериран от специализирания авиоклуб от Елин Пелин.

Авиошоуто и полета на кап. Калайджиев бе наблюдавано от много официални гости и обикновени авиофенове. „Поемам ангажимент като министър и като човек от бранша да помагаме на всички български компании в областта на разработката и внедряването на безпилотните технологии в авиацията“, обеща транспортният министър Георги Гвоздейков.

„Имаме осигурени средства за иновативни проекти, от които българския авиационен бранш може да се възползва“, съобщи министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева, която пожела успех на Нико Калайджиев в опита за рекорд.

„Радвам се, че успяхме да създадем такова чудесно настроение във всички гости на шоуто. Амбицията ми е върнем интереса към българската авиация и тя да заеме своето място в обществото ни. Чудесно е, че навсякъде намирам съмишленици и съм оптимист за бъдещето й“, коментира пред Транспортал главният организатор на събитието Тодор Иванджиков – председател на АБАИ.

Снимки от събитието можете да видите в галерията ни:

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…