Пилотите на Lufthansa отново на стачка

Стачката на пилотите на нискобюджетното подразделение на Deutsche Lufthansa AG – Germanwings, насрочена за петък (28 август), изглежда неизбежна, след като разговорите със синдикатите относно придобивките при пенсиониране не доведоха до желан резултат, предава MarketWatch.
 
„Разочаровани сме, че не можем да предотвратим стачката, но постигането на споразумение само за един ден е далеч от реалността поради комплексни проблеми, свързани с придобивките при пенсиониране“, коментира директорът „Човешки ресурси и правни въпроси“ в Lufthansa Бетина Фолкенс.
 
Синдикатът на пилотите – Vereinigung Cockpit, обяви, че стачка няма да има, ако след преговорите бъде постигнато споразумение. Стачката ще засегне полетите на Germanwings между 6 сутринта и обяд местно време в петък.
 
От нискотарифното поделение предупреждават, че могат да отменят 116 полета от общо 164, насрочени за последния работен ден от седмицата. Ако това се случи, ще бъдат засегнати поне 15 000 души и най-вече вътрешните полети. От компанията уверяват, че е изготвен алтернативен план за полетите.
Авиокомпанията лети от Берлин, Щутгарт, Кьолн, Хамбург, Дортмунд, Дюселдорф и Хановер.
 
В центъра на диспута попадат ползите за пилотите при пенсиониране, произтичащи от промените в пенсионната възраст. Съгласно сегашните правила, пилотите могат да се пенсионират на 55-годишна възраст и да получават 60% от размера на работната си заплата.
 
Наскоро Европейският съюз промени правилата за лицензиране на пилотите, като им позволи да летят до 65-годишна възраст. От Lufthansa заявяват, че заради промяната ползите от ранното пенсиониране отпадат. Но начинът, по който ще бъдат променени правилата на авиокомпанията, зависи от резултата от преговорите между Lufthansa и Vereinigung Cockpit.
 
Стачката ще бъде четвъртата за тази година и ще се отрази на германската авиокомпания, която вече трябваше да понижи очакванията си за годишната оперативна печалба заради загубите, причинени от протестите на пилотите, охраната и наземния персонал.
Източник: Investor.bg
ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]