Пилотите на Луфтханза излизат на поредна стачка

Германската авиокомпания „Луфтханза” започва  ще се изправи пред стачка за осми път тази година, предадоха световните агенции. Пилотите ще напуснат работните си места от 13 часа местно време в понеделник до 23:59 ч. във вторник. Те ще протестират срещу плановете за промени в условията на пенсионирането им, съобщи техният профсъюз „Кокпит”.
 
Ще бъдат засегнати полетите на къси и средни разстояния, обясни говорителят на профсъюза Маркус Уолш, цитиран от ДПА. Най-голямата авиокомпания в Европа се бори да съкрати разходите си, изправена пред тежка конкуренция от авиокомпаниите за евтини превози и новите авиопревозвачи от Близкия изток.
 
Пилотите обаче искат компанията да запази сегашния си пенсионен план, според който те се пенсионират на 55 години и продължават да получават част от заплатите си.
 
От края на август синдикатът „Кокпит” вече организира седем стачки срещу „Луфтханза”, отбелязва Франс прес. Авиокомпанията често успява да ограничи ефекта от стачните действия, като изпрати в полет пилоти, заемащи други длъжности в компанията и като предупреждава предварително пасажерите, но въпреки това протестите ѝ струват много скъпо.
 
Стачката на „Луфтханза” ще започне няколко часа след края на стачката на машинистите в германските железници с искания за увеличаване на заплатите, Техният профсъюз заяви, че няма да организира нова стачка другата седмица.
Източник: Econ.bg
Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]

ЖП транспорт

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ОДОБРЯВА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА 2021-ВА ЗА ГОДИНА НА ЖЕЛЕЗНИЦАТА

Комисията по транспорт и туризъм (Tran) към Европейския парламент прие предложение за обявяване на 2021-ва за Европейска година на железницата. Предложението беше обявено през март в подкрепа на целите за […]

ЖП транспорт

Вземания за над 110 млн. лв. обезкръвяват НКЖИ

Въведеното  извънредно положение в страната през март и засилените противоепидемични мерки и ограничения  повлияха върху  пазарната конюнктура и в момента в транспортния сектор се наблюдава забавяне при издаването на разрешения  за […]