Пилотите на Луфтханза излизат на поредна стачка

Германската авиокомпания „Луфтханза” започва  ще се изправи пред стачка за осми път тази година, предадоха световните агенции. Пилотите ще напуснат работните си места от 13 часа местно време в понеделник до 23:59 ч. във вторник. Те ще протестират срещу плановете за промени в условията на пенсионирането им, съобщи техният профсъюз „Кокпит”.
 
Ще бъдат засегнати полетите на къси и средни разстояния, обясни говорителят на профсъюза Маркус Уолш, цитиран от ДПА. Най-голямата авиокомпания в Европа се бори да съкрати разходите си, изправена пред тежка конкуренция от авиокомпаниите за евтини превози и новите авиопревозвачи от Близкия изток.
 
Пилотите обаче искат компанията да запази сегашния си пенсионен план, според който те се пенсионират на 55 години и продължават да получават част от заплатите си.
 
От края на август синдикатът „Кокпит” вече организира седем стачки срещу „Луфтханза”, отбелязва Франс прес. Авиокомпанията често успява да ограничи ефекта от стачните действия, като изпрати в полет пилоти, заемащи други длъжности в компанията и като предупреждава предварително пасажерите, но въпреки това протестите ѝ струват много скъпо.
 
Стачката на „Луфтханза” ще започне няколко часа след края на стачката на машинистите в германските железници с искания за увеличаване на заплатите, Техният профсъюз заяви, че няма да организира нова стачка другата седмица.
Източник: Econ.bg
ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]