Пилотите на Луфтханза излизат на поредна стачка

Германската авиокомпания „Луфтханза” започва  ще се изправи пред стачка за осми път тази година, предадоха световните агенции. Пилотите ще напуснат работните си места от 13 часа местно време в понеделник до 23:59 ч. във вторник. Те ще протестират срещу плановете за промени в условията на пенсионирането им, съобщи техният профсъюз „Кокпит”.
 
Ще бъдат засегнати полетите на къси и средни разстояния, обясни говорителят на профсъюза Маркус Уолш, цитиран от ДПА. Най-голямата авиокомпания в Европа се бори да съкрати разходите си, изправена пред тежка конкуренция от авиокомпаниите за евтини превози и новите авиопревозвачи от Близкия изток.
 
Пилотите обаче искат компанията да запази сегашния си пенсионен план, според който те се пенсионират на 55 години и продължават да получават част от заплатите си.
 
От края на август синдикатът „Кокпит” вече организира седем стачки срещу „Луфтханза”, отбелязва Франс прес. Авиокомпанията често успява да ограничи ефекта от стачните действия, като изпрати в полет пилоти, заемащи други длъжности в компанията и като предупреждава предварително пасажерите, но въпреки това протестите ѝ струват много скъпо.
 
Стачката на „Луфтханза” ще започне няколко часа след края на стачката на машинистите в германските железници с искания за увеличаване на заплатите, Техният профсъюз заяви, че няма да организира нова стачка другата седмица.
Източник: Econ.bg
ЖП транспорт

РЖД започна превоз на ремаркета

17 ремаркета бяха натоварени на жп платформи и потеглиха от гара Нефтекамск до гара Усинск, като разстоянието между двете станции е 1828 км. Ремракетата се транспортират на специални вагони с дълги бази, собственост на […]

Автомобилен транспорт

Обходният път на Бургас ще струва по-скъпо от строежа на магистрала „Хемус“

Започна строителството на северния обходен път на Бургас, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Трасето с дължина от 4.7 км и ще струва 57 млн. лв. с ДДС. Това означава, че […]

Въздушен транспорт

Христина Янкова ще е новият председател на борда на „Летище София“ ЕАД

Христина Янкова ще е бъдещият председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД. Това е окончателното решение на Комисията за номиниране, която я класира на първо място в проведения […]