Пилотска грешка е причината за падналия хеликоптер в морето до Царево

Хеликоптерът, който падна в морето в Царево тази събота, не е имал разрешение да каца на пристанището, заяви кметът на общината Георги Лапчев.
 
“Хеликоптерът изобщо не е имал право да е в Царево, а e прелетял на 200 м над общинска сграда” , каза Лапчев.
 
Както “24 часа” писа, машината тип Robinzon R 44 падна в морето на царевското пристанище малко след 14 ч на 25 юли. Инцидентът стана пред очите на десетки туристи на малкия плаж Понтоните.
 
За щастие пилотът и двамата пътници се отървали невредими, тъй като хеликоптерът не се е разбил, а е паднал във водата. Потънал е за по-малко от 30 секунди, но през това време тримата мъже успели да излязат на повърхността. Изкарани са на сушата от собственици на джетове, които провеждали състезание по морско спасяване.
 
Хеликоптерът, който е бил управляван от опитния инструктор Венцислав Тотев, на 61 г., от Авиоотряд Варна, е нает от двамата мъже заради състезанието с джетове. Пасажерите са от София, на 43 и 57 г.
 
Според запознати те са предприемачи, които живеели в центъра на столицата. Двамата обаче категорично не желаели имената им да се набъркват в инцидента.
 
“И тримата на борда на хеликоптера са били разпитани от полицията. Двамата мъже от София нямат никакво отношение към станалото, затова след разговорите в полицейското управление най-вероятно са си тръгнали”, каза пресааташето на ОД МВР-Бургас, Цветелина Рандева.
 
Собственикът на падналия хеликоптер е строителната фирма “Кепитъл Валю” ЕАД с адресна регистрация София. Проверка в Търговския регистър показа, че дружеството е собственост на “Стерлит пропъртис” АД, регистрирано в Панама.
 
Около 20 ч в събота фирмата – собственик на хеликоптера, е започнала изваждането му.
 
“ Хеликоптерът бе изваден с подемник", описа ситуацията кметът Лапчев, който наблюдавал изтеглянето на вертолета от водата. Машината била на 3-4 метра дълбочина.
 
Според шефа на Морска администрация в Бургас кап. Станимир Николов инцидентът е станал след опит на пилота да избегне съприкосновение на лопосите на хеликоптера с проволка (стоманено въже). Когато го е отклонил към морето, оборотите на машината са паднали и той е цопнал във водата.
 
Стоманените въжета в района били част от водна атракция.
 
“Морска администрация издаде официално разрешение за провеждане на състезанието с джетове, но за присъствието на хеликоптер не знаехме нищо”, коментира шефът на агенцията в Бургас.
 
По данни на полицията хеликоптерът излетял от авиобаза във варненското село Калиманци в 13,10 ч и се отправил в посока Царево. Около 14,00 ч в района на пристанището при опит за преминаване за втори кръг за кацане пилотът загубил контрол над машината, при което оборотите ѝ паднали и хеликоптерът, захождайки, паднал в морето.
Източник: 24 часа