PKP Intercity Полша сключва рекорден договор за 300 нови вагона

H. Cegielski – Fabryka Pojazdów Szynowych

PKP Intercity, националният оператор на дълги разстояния в Полша, завърши търга за закупуване на 300 нови пътнически вагона с опция за още 150 вагона. Това е най-голямата поръчка в историята на компанията. Договорът, на стойност около 1 милиард евро с възможност за увеличение до 1,5 милиарда евро, беше възложен на H. Cegielski – Fabryka Pojazdów Szynowych, базирано в Познан производствено предприятие.

Обявен в края на 2022 г., търгът имаше за цел да модернизира и разшири автопарка на PKP Intercity, за да отговори на нарастващите изисквания на пътниците и да подобри качеството на услугите. След получаване на оферти от двама производители, H. Cegielski – Fabryka Pojazdów Szynowych беше окончателно избран заради предложението си с най-конкурентни цени във всички категории на търга.

Новите вагони са проектирани да задоволят разнообразни нужди на пътниците, включително различни видове вагони като купета първа класа, втора класа и безкупейни вагони, оборудвани за пътници с увреждания, вагони със съоръжения за превоз на велосипеди, ресторанти и дневни вагони, предназначени за комфорт при нощни пътувания, с очаквана максимална скорост до 200 km/h.

Въвеждането на нови стандарти за проектиране на подвижния състав се отличава с иновативни решения за оформление на интериора, които предлагат повишен комфорт, безопасност и удобства за пътниците, включително Wi-Fi, индивидуално осветление, електрически контакти, USB портове, климатични системи, информационни системи за пътниците, системи за пожароизвестяване и видеонаблюдение.

Специално внимание е обърнато на допълнителните функции, проектирани за удобството на пътниците, като увеличено пространство за багаж, специални зони за родители с деца и модернизирани седалки за първа класа с индуктивно зареждане. Вагоните за хранене също ще бъдат трансформирани, за да предложат по-интимна и комфортна среда.

Проектираните вагони са предназначени за влакове от средна категория – нов клас услуги на PKP Intercity, които ще бъдат въведени до 2030 г. и ще свързват основни и второстепенни центрове в Полша, като се разширят и до международни маршрути. Вагоните ще бъдат сертифицирани за експлоатация в няколко европейски държави, включително Чешката република, Германия, Австрия, Словакия, Унгария и Литва по избрани маршрути.