Пловдивчанин строи жп линии между миниатюрни градове и села

Пловдивски автомонтьор преодолява стреса с необичайно хоби. Николай Анев съчетава реставрацията на класически автомобили с колекционирането на влакови композиции в мащаб 1:120.

Той притежава една от най-богатите колекции влакови композиции у нас, събирана повече от 30 години.

Миниатюрната му железопътна държава се простира на площ от 40 кв. м.

Гордостта му е автентичното копие на музеен германски парен влак, което се движи и издава същия звук като истинския му събрат.

Направата на железопътната инфраструктура, градчетата и ландшафта отнема месеци и години. Но в това е тръпката на хобито – да „рестартираш” реалността.

„След като го построиш и покараш това всичкото година-две по релсите, се получава едно еднообразие, което те кара да развалиш всичко и да започнеш пак от нулата. До момента това е пети или шести макет, който правя”, обяснява пред bTV гордият колекционер.

Николай се е специализирал в поддръжката и реставрацията на известна марка шведски автомобили. Те са едни от първите серийни класически турбо-бензинови семейни коли, популярни с това, че таблото им наподобява кокпита на изтребител.

 

Източник : www.btvnovinite.bg

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]