По-високи екотакси за старите коли

Докато екотаксите за нови автомобили намаляват, за старите коли, на които се прави първа регистрация, се увеличават. Това предвижда нова Наредба за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса, която е пусната за обществено обсъждане.

Екотаксата за кола над десет години се увеличава с 8 лв. и става 275 лв. С 8 лв. се намалява екотаксата за нов автомобил, като разчетите показват, че тя ще стане 138 лв.

Целта на наредбата е „актуализиране“ на екотаксите, за да се ограничи употребата на стари и насърчаване купуването на нови коли, както и въвеждането на бонуси при придобиването на електрически и хибридни коли, пише в мотивите към проекта.

По данни от МВР над 2,7 млн. от регистрираните у нас автомобили са на възраст над 15 години, което представлява 2/3 от целия автомобилен парк.

Екотаксата на нова хибридна кола ще е 124 лв., а за електромобил – 102 лв. Същото се отнася и за гумите втора употреба, за които таксата ще стига до 4 лв./кг. Най-висока ще е таксата за опаковки от пластмаса – 2,33 лв./кг, а най-ниска – от метали.

С наредбата се слага такса от 55 ст. за найлоновите пликчета. Без такса ще бъдат пликовете за многократна употреба и тънките пликчета без дръжки.

Източник: www.big5.bg

Автомобилен транспорт

Автобуси и таксита ще блокират София в сряда

Автобусните превозвачи и таксиметровите шофьори обявиха ефективен протест на 25 ноември (сряда). Причината – фирмите от бранша са недоволни от ветото на президента Румен Радев, което стопира промените в Наказателния […]

Въздушен транспорт

IATA: Транспортните ограничения са предизвикателство пред разпространението на Covid ваксини

Въздухоплавателните товарни оператори могат да изпитат трудности пред ефективното разпространяване на ваксините срещу Covid-19, ако не бъдат облекчени противоепидемичните ограничения за пътуване, предупреди Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитирана […]

Въздушен транспорт

Нискотарифните компании ще са печелившите от коронакризата

Европейските летища, които са тежко засегнати от епидемията от коронавируса, ще трябва да намерят нов модел на функциониране след кризата, в който нискотарифните компании ще са печелившите. Това прогнозира днес […]