Подобряваме жп инфраструктурата с 680 млн. евро

680 млн. евро от новата оперативна програма „Транспорт“ са предвидени за железопътна инфраструктура. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Той посочи, че е доста скептично настроен за бюджета за жп проектите. По думите му към 2015 година трябва да завършат 3 основни големи жп проекта.

"Има голяма динамика и в строителството, и в разплащанията, и в сертифицирането. Има риск проектите да останат за другата година. Това са неща, които се считат, че няма да нанесат огромна финансова щета. Ще бъдат завършени още през първата половина на 2016 година. В рамките на оста по жп инфраструктура имаме предвидени близо 680 млн. евро, като 320 млн. евро ще са за модернизацията изцяло на линията до Бургас. По "Свързана Европа" процентът на съфинансиране е различен от този по ОП "Транспорт", добави министърът.

Московски заяви още, че по отношение на пътните проекти са сключени договорите за безвъзмездна помощ.

„Към момента екипите, които управляват оперативната програма, ще се справят с предизвикателствата, които има до 2020 година и всички проекти ще бъдат реализирани с необходимото качество и в срок. Изминалият програмен период вдигна високо летвата за изпълнение на проектите", обясни Московски.

По думите му, все още не е допусната загуба на средства. Разплатени са към бенефициентите над 1,6 млрд. евро. Възстановените по програмата са над 1 млрд. евро, уточни Московски.

 

econ.bg