Подписан е първият договор по новата програма „Транспорт” 2014-2020

Tой е за проектиране и строителство на по-леките участъци от лот 3 от магистрала „Струма”

Първият договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Транспорт” 2014-2020 г. вече е подписан. Той е за автомагистрала „Струма”, от която остава да бъдат изградени общо около 62 км, покриващи целия Лот 3, който е разделен на три подучастъка.Сключеният контракт е за проекта „Автомагистрала „Струма” лот 3.1 Благоевград-Крупник, лот 3.3 Кресна-Сандански и късият тунел „Железница”. Общата стойност на финансирането е 370 млн. евро. Това съобщи  Галина Василева, заместник-председател на Управляващия орган в Министерството на транспорта,  на  заседание на Комитета за наблюдение на програмата.

В ход са и тръжни процедури по програмата по други проекти за изграждане на участъци от магистралите „Струма“ и „Хемус”, информира транспортното министерство.Дейностите по проекти от досегашната програма „Транспорт” 2007-2013, които не е възможно да бъдат изпълнени, са предложени за включване в новата оперативна програма. Такъв е проектът за доизграждане на втория участък от Западна дъгата на Софийски околовръстен път, който беше разделен на две за финансиране по старата и по новата програма. Вчера беше даден старт на строителството на участъка.

Също така е предложено да бъде разширен обхватът на втората фаза от рехабилитацията на жп отсечката Пловдив-Бургас, предвиден за финансиране по новата оперативна програма. Дейностите, които не са изпълнени в периода 2007-2013 г., са проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникация на жп възел Бургас и като отделен проект – проектиране и модернизация на тягови подстанции Бургас, Карнобат и Ямбол.

Нов момент в разширяването на обхвата е включването на четири надлеза от жп отсечката Септември – Пловдив, за които Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) не е успяла да проведе всички тръжни процедури. Екипът на дружеството вече е подготвил апликационните форми за тях. Съоръженията трябва да бъдат завършени до края на 2016 г., каза още Галина Василева.

Предвижда се и по-ранно започване на проекти, включително свързани със софийското метро. Промените по новата програма са изпратени към Европейската комисия за одобрение.

За проектите на  НКЖИ, финансирани по програма „Транспорт“ 2007-2013 г., Галина Василева каза, че дружеството е получило безлихвена финансова помощ в размер на 110 млн. лв. от Министерството на финансите. Тези средства ще бъдат използвани за разплащане с изпълнителите в месеците октомври, ноември и декември, а след това ще бъдат подадени за сертифициране на разходите. Тя допълни още, че Управляващият орган извършва повторни проверки на проведените тръжни процедури от всички бенефициенти. Василева увери участниците в заседанието, че досега финансовото изпълнение на старата програма  е добро и стабилно, но моментът е труден и изключително важен, защото трябва да се завършат възможно най-много договори и строителни дейности.

Сключените договори по старата оперативна програма са на стойност над 1,98 млрд. евро, което е 98,97% от бюджета й. Разплатените средства са 80%, но инж. Василева счита, че този процент ще се увеличи, предвид последните завършени пътни обекти. Най-добра усвояемост на евросредствата има изграждането на столичното метро – 97%.

 

Източник: investor.bg