Подводният туризъм с огромен потенциал в България

Подводният туризъм има огромен потенциал в България. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна проф. д-р Атанас Палазов, директор на Института по океанология във Варна. Той добави, че към подводния туризъм и археология се интересуват много водолази, но така също и любители, които са обучени да използват техниката на гмуркане на различни дълбочини.

„В последно време се говори за т.нар. техническо гмуркане, което позволява на водолазите да се гмуркат на почти 100 метра дълбочина. Разбира се, оборудването е много сериозно, не само скъпо, но и сложно. Въпреки това, вече има и такива водолази, които практикуват това гмуркане. Става въпрос за по-състоятелни хора, които биха могли да си позволят такова оборудване, но това са ентусиасти, които търсят нови изживявания. По принцип гмуркането под водата е интересно преживяване, като не е и нищо сложно – просто се изкарват курсове за гмуркане. Имайте предвид, че това е много интересно преживяване и младите хора, които веднъж са го направили, си остават завинаги любители на този вид туризъм”, каза още проф. Палазов.

По думите му, самият подводен туризъм е доста популярен в световен мащаб, като той се практикува в по-атрактивните водоеми, като Червено море, Карибите и т.н. Проф. Атанас Палазов коментира, че много хора се гмуркат освен за удоволствие, но и за да посетят археологически обекти. „При нас също има известен напредък в това отношение, но смятаме, че потенциала е по-голям и при подходяща реклама тази дейност би могла да се развие много добре”, каза още специалистът. По думите му, специално в Северна България има много интересни обекти, които биха предизвикали голям интерес. Той посочи, че има подводни пещери, потънали кораби и пристанища . „Въобще от Калиакра до границата има доста обекти, които са интересни и най-важното е, че се посещават.

Има и много водолазни клубове, които организират такива посещения, но както казах интересът е преди всичко от хора, които редовно се гмуркат в морето. Ако обаче популяризираме тази дейност и се добавят такива обекти, като потънали кораби смятам, че този вид туризъм ще стане още по-интересен и ще привлече много хора”, каза в заключение проф. Атанас Палазов. 

Източник: Focus

Градски транспорт

БТПП се включва в проект за изграждане на градска железница в София

Българска търговско-промишлена палата (БТПП) се включва в проекти за изграждане на градска железница в София, подобряване услугата в крайградските райони на столицата и скоростни ЖП връзки. Проведе се среща между […]

Автомобилен транспорт

Въпреки COVID-19: Заплатите на шофьорите в столичния транспорт скачат с 10%

„Продължава изпълнението на споразумението, прието през 2019 г., за увеличението на заплатите на работещите в градския транспорт от 1 март 2021 г. с 10%“. Това бе потвърдено на среща между […]