Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла маса за състоянието на българските железници и политиката за тяхното развитие. Сред присъстващите имаше представители на ръководството на БДЖ и НКЖИ, бивши шефове на железниците, кандидат депутати и др.

С тези ниски заплати в БДЖ няма как да се привлекат млади хора за работа в железниците, констатира Петър Бунев, председател на Съюза на железничарите. Той поиска транспортното министерство да възложи директно на БДЖ Пътнически превози да изпълнява обществения жп транспорт, както гласят някои от клаузите на Закона за железопътния транспорт.

Железниците нямат нужда от спасение, а от развитие, каза проф. д-р Симеон Ананиев, мениджър и председател на Клъстер Зелен транспорт. Той предложи да бъде върнат дисциплинарния устав в системата на българските железници, като прилагането му да бъде стимулирано със съответното заплащане. На второ място, той наблегна на модернизацията и дигитализацията на железницата, което ще наложи постоянно обучение и надграждане на уменията на персонала. Внимание бе обърнато и изграждането на високоскоростна железница през България. За целта е необходимо промяна на учебните програми и подготовката на кадри, които ще могат да се справят със съвременните технологии.

Изказвания на срещата направиха всички присъстващи кандидат депутати, като предизборно обещаха, че ще работят за благото на железниците и по-специално на БДЖ. Георги Свиленски от БСП увери, че ще настоява в новия парламент от 1 юли минималната работна заплата да бъде определяна по европейската директива – да е 50% от средната заплата. В момента това е около 1000 лв. Това ще се отрази и на заплащането в БДЖ и НКЖИ.

Решаването на проблемите на БДЖ може да реши и проблемите на другите видове транспорт, коментира Стоян Новаков, бивш зам.министър на транспорта и кандидат-депутат от „Продължаваме промяната“. „Няма как обаче реформата да бъде извършена без мотивирани служители“, коментира той пред „Транспортал“. Той обясни, че специално по темата са водени дискусии с ръководството на партията и смята, че може да се намери финансов резерв за увеличаване на заплатите в жп сектора с поне 50%.

Накрая срещата завърши с пожелания за едно по-добро бъдеще за българските железници.