Полската Cargounit влиза в Румъния

Cargounit даде на лизинг нов локомотив Smartron на румънската компания Unicom Tranzit. Това е свързано с развитието на дейността на полската компания в страните от Централна и Източна Европа. Негов собственик е Фондът “Три морета”, една от задачите на който е развитието на транспортната инфраструктура в тази част на Европа.

Cargounit е най-голямата в Полша и една от ключовите компании в Централна и Източна Европа, която предоставя услуги за локомотиви под наем. Офертата му включва над 185 локомотива, както тягови, така и маневрени. В момента компанията се фокусира върху модернизирането на своя парк чрез закупуване на модерни многосистемни и едносистемни локомотиви и експанзия на нови пазари.

Страните от Централна и Източна Европа са ключова област на развитие за Cargounit. Текущата ситуация на пазара на железопътния транспорт в товарния сегмент благоприятства развитието на парка от локомотиви под наем. Търсенето на модерен подвижен състав нараства поради необходимостта от замяна на по-старите превозни средства с модерни и поради пренасочването на значителни обеми стоки, изнасяни преди това от Украйна по море към железниците.

В Букурещ компанията официално предаде новия локомотив Smartron, произведен от Siemens, на Unicom Tranzit – румънския товарен превозвач и спедитор. Той е адаптиран за работа с променлив ток 15 kV или 25 kV и е оборудван със система за защита на влаковете PZB / LZB. Локомотивът тежи приблизително 83 тона и има междуосие от 1435 мм. Той има мощност от 5,4 MW и се движи с максимална скорост от 160 км/ч.