Полски електроавтобус мина по линията Пловдив – Асеновград

Демонстрация по извънградската линия Пловдив – Асеновград и обратно направи полски електробус, отличен със специален плакет за изключителен иновативен продукт от Международния технически панаир. Без да зарежда допълнително батериите си, екологичното возило премина близо 60 км. Той развива 50 км/час в градска среда, а извън нея може да се движи със 130 км/час.

“Нашите електроавтобуси са нископодови, нямат напречни стъпала и са достъпни за трудноподвижни хора и за майки с колички. Иновативни са, защото батериите им са на пода, което ги прави стабилни. Различните варианти на капацитета на батериите позволяват изминаване от 140 до над 300 км“, коментира регионалният директор на компанията Марчин Завадски.

Той уточни, че произвеждат 8, 10 и 12-метрови бусове, като са избрали да направят премиера на екологичните возила за Балканите на Пловдивския панаир и вече има интерес от няколко български общини.

“Избрахме да представим в Пловдив 10-метров бус с 85 места, от които 25 седящи, както и място за хора с увреждания. Екоавтобусите могат да се зареждат на електрическите станции, които вече са монтирани в градовете за електромобили, но зареждането става бавно. Затова се изграждат по-мощни станции, представени от наши партньори, чиято иновативна разработка получи златен медал на Техническия панаир“, посочи Завадски.

“Искаме да си сътрудничим с български компании, защото стратегията ни е да имаме местни партньори“, ръководителят на Полското външнотърговско представителство у нас Владислав Кшищоф. Той уточни, че сервизното обслужване ще бъде осигурено от българска компания, чиито екип ще премине обучение в Полша, след което ще получи сертифициране за сервиз и поддръжка за цялата страна.

“Нашите електробуси са изцяло полски проект, създаден в името на чистотата на въздуха и намаляване на шума в околната среда. В компанията ни работят 60 човека, като инженерният екип е от 8 професионалисти. Гаранцията на екоавтобусите по стандарт е 4години“, посочи полският мениджър. Той допълни, че планират да произвеждат 150 автобуса годишно.

Мениджърите от Полша се срещнаха със заместник-кмета на Асеновград Теньо Манолов, който прояви интерес към спецификацията на екологичните автобуси.

Трако, изложение на локомотиви и вагони
ЖП транспорт

Trako отвори врати за посетители в Гданск

септември 23, 2023

Trako привлича стотици изложители и десетки хиляди посетители. Толкова голям интерес към събитието със сигурност се дължи на актуалните тенд…

Въздушен транспорт

Хеликоптер изчезна край Гърмен

септември 22, 2023

Хеликоптер е паднал край село Гърмен, което се намира в близост до град Гоце Делчев, съобщи БГНЕС. За момента няма информация за пострадали …