Поредна стачка в ”Луфтханза” отменя стотици полети днес

Германският синдикат на пилотите Кокпит обяви вчера нови стачни действия в "Луфтханза" за вторник и сряда.
84 полета на дълги разстояния от общо 1500 полета ще бъдат анулирани днес, което е малко под половината от 170-те полета на дълги разстояния, планирани обикновено от Луфтанза. Нулираните полети потеглят или са за Франкфурт, Дюселдорф и Мюнхен, съобщи БТА. 
 
На сайта си Кокпит твърди, че ръководството на компанията не проявява желание за постигане на споразумение и призовава членовете си да стачкуват също между 00,01 ч. и 23,59 ч. в сряда /22,01 ч. по Гринуич във вторник и 21,59 ч. по Гринуич в сряда/. 
 
Стачката днес касае само полетите на дълги разстояния и е 13-ата за 18 месеца на конфликт между синдиката и ръководството на "Луфтханза". Тя ще започне в 08,00 ч. местно време днес /06,00 ч. по Гринуич/ и трябваше на теория да приключи в полунощ местно време /22,00 ч. по Гринуич днес/. След решението на синдиката тази стачка ще прелее в новата стачка, обявена за сряда. 
 
Стачните действия в сряда касаят и полетите на нискотарифния филиал на "Луфтханза Джърмануингс". 
 
Стачката утре ще засегне и полети на къси и средни дестинации на "Луфтханза", потеглящи от германски градове, посочва Кокпит. 
 
Днес товарните полети на "Луфтханза" ще се състоят, защото пилоти доброволци ще пилотират общо седемте машини, които трябваше да останат на земята заради стачката. 
 
"Кокпит" и "Луфтханза" спорят относно условията за излизане в пенсия на пилотите. След катастрофата със самолета на "Джърмануингс" във Френските Алпи през март стачните действия бяха преустановени и преговорите подновени. Синдикатът твърди, че е направил големи отстъпки, но ръководството не е проявило разбиране и съгласие не е постигнато. 
 
Съгласно планове за реорганизация на "Луфтханза" пилотите вече ще излитат предсрочно в пенсия на 61 години вместо както досега на 59 години. Синдикатът Кокпит обединява около 5000 пилота на "Луфтханза" и "Джърмануингс". 
 
По време на предишните стачки "Луфтханза" успя да предупреди навреме пътниците и да избегне хаоса, като ангажира пилоти, заемащи други длъжности в компанията. Имаше и тясно сътрудничество тогава с германските железници.
Източник: Дир.бг