Порт Варна очаква към 30 млн. евро приходи

 

Вероятно през юли ще започнат да пристигат първите тръби за газопровода „Южен поток", съобщи изпълнителният директор на „Пристанище Варна" ЕАД Божидар Чапаров . Договорът за съхранението им в складови площи в Бургас и на терминалите Варна-изток и Варна-запад беше подписан още през януари с „Южен поток транспорт ". Терените ще се използват и за логистични услуги, свързани със строителството.
Компанията вече е поръчала доставката на над 150 000 тръби, необходими за първите две линии, които ще преминават по дъното на морето. Строителството ще започне през есента. Тогава те ще се прехвърлят на' специализирани тръбополагащи кораби. Очаква се работата да продължи 4 години.
За „Пристанище Варна" ЕАД, което миналата година отчете близо 11 млн. тона обработени товари, доставките на тръбите и съоръженията за компресорните станции ще гарантират допълнителни 500 000 т годишно до 2017 г.
Според транспортния министър Данаил Папазов , който е и бивш шеф на порта, през пристанищните кейове ще преминат няколко милиона тона оборудване за „Южен поток". Приходите ще са от порядъка на около 30 млн. евро.
По проект сухопътната част на „Южен поток" ще бъде с дължина 1455 км, от които 538 км в България. Заедно с морското трасе от 931 км природният газ ще изминава от Русия до крайните си получатели в Австрия и Италия над 2300 км.

 

Източник: Преса, 20.05.2014