Португалия е парализирана от 24-часова жп стачка

Ot вчера (18 декември) в Португалия се провежда голяма 24-часова стачка на служителите в железницата. Тя е в знак на протест срещу реформите в транспортния сектор.

Над две-трети от влаковете са отменени, предаде AFP.

Главният синдикат в транспортния сектор свика стачката като протест срещу плановете за вливане на компанията Refer -управляваща железопътната мрежа, и Estradas de Portugal, която управлява инфраструктурата.

Според синдикатите сливането ще доведе до уволнения на служители. Министърът на икономиката Антонио де Лима коментира, че така ще бъдат спестени поне 50 млн. евро.

Полуостровната държавата излезе от спасителната схема на стойност 78 млрд. евро през май. Въпреки това реформите в нея продължават. Голяма част от тях се посрещат с недоволство от населението, което е уморено от дългите години на лишения.

Синдикатите в държавната авиокомпания TAP вече обявиха плановете си да излязат на стачка в периода 27-30 декември. Тяхното недоволство е насочено срещу плановете за приватизация.

Източник: Actualno.com

ЖП транспорт

Оферта от БДЖ: Работите при нас 5 г., не плащате такса във вуз

„Булгартрансгаз“, „Български пощи“, „Винпром АД“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД, Националната електрическа компания, „Джи Пи Груп“, „Аджибадем Сити клиник“, БДЖ, „Монтюпе“ и т.н. – това са само част от 146-те […]