Португалия е парализирана от 24-часова жп стачка

Ot вчера (18 декември) в Португалия се провежда голяма 24-часова стачка на служителите в железницата. Тя е в знак на протест срещу реформите в транспортния сектор.

Над две-трети от влаковете са отменени, предаде AFP.

Главният синдикат в транспортния сектор свика стачката като протест срещу плановете за вливане на компанията Refer -управляваща железопътната мрежа, и Estradas de Portugal, която управлява инфраструктурата.

Според синдикатите сливането ще доведе до уволнения на служители. Министърът на икономиката Антонио де Лима коментира, че така ще бъдат спестени поне 50 млн. евро.

Полуостровната държавата излезе от спасителната схема на стойност 78 млрд. евро през май. Въпреки това реформите в нея продължават. Голяма част от тях се посрещат с недоволство от населението, което е уморено от дългите години на лишения.

Синдикатите в държавната авиокомпания TAP вече обявиха плановете си да излязат на стачка в периода 27-30 декември. Тяхното недоволство е насочено срещу плановете за приватизация.

Източник: Actualno.com

Автомобилен транспорт

Автобуси и таксита ще блокират София в сряда

Автобусните превозвачи и таксиметровите шофьори обявиха ефективен протест на 25 ноември (сряда). Причината – фирмите от бранша са недоволни от ветото на президента Румен Радев, което стопира промените в Наказателния […]

Въздушен транспорт

IATA: Транспортните ограничения са предизвикателство пред разпространението на Covid ваксини

Въздухоплавателните товарни оператори могат да изпитат трудности пред ефективното разпространяване на ваксините срещу Covid-19, ако не бъдат облекчени противоепидемичните ограничения за пътуване, предупреди Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитирана […]

Въздушен транспорт

Нискотарифните компании ще са печелившите от коронакризата

Европейските летища, които са тежко засегнати от епидемията от коронавируса, ще трябва да намерят нов модел на функциониране след кризата, в който нискотарифните компании ще са печелившите. Това прогнозира днес […]