Поскъпват цените на автобусните билети

Автобусните билети за междуградски транспорт ще поскъпнат с до 10%. Това заявиха от транспортния бранша за БНТ2. Причината е новият скок на цените на горивата. Поскъпването се случва едва месец, след като билетите поевтиняха с 1/5.
 
Йордан пътува 2 пъти в месеца до Кнежа, където живеят родителите му. Днес той за последно даде 15 лева за билет, следващото пътуване ще му излезе с 10% по-скъпо или с 2 лева повече. Разочарован е от факта, че транспортните фирми намалиха цените на билетите седмици след като бензинът падна на половина, а в първата седмица на поскъпване на горивото вече се говори за увеличение.
 
“Може да не е нормално, но пък в България какво ли е нормално. Заплатите са ниски, не билетите да са високи”, каза той.
 
Транспортните фирми се опасяват, че заради поскъпването на цените ще има по-малко пътуващи по предстоящите празници. А, за да няма отлив на клиенти, превозвачите плануват увеличението да се случи след 5 март. С бързите темпове, с които се увеличава горивото, до тогава поскъпването може да бъде и повече. За сравнение от 15 до 22 февруари цената на бензина се повиши със 7 на сто, а на дизела с 11%.
 
“Задържаме възможно най-дълго време, следиме цената на дизела, ако продължи да поскъпва ще бъдат увеличени. Към момента задържаме цените изкуствено. Нормално, търпим загуби”, обясни Георги Атанасов, Управител на фирма за автобусни превози.
 
Поскъпването ще обхване първоначално по-дългите дестинации над 200 км.
Източник: БНТ
Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]