Правителството ще предложи промени в Закона за железопътния транспорт

Правителството ще предложи промени в Закона за железопътния транспорт, съобщиха от правителствената информационна служба.Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за железопътния транспорт, който ще предложи на Народното събрание. Промените въвеждат разпоредбите на Директива 2012/34/ЕС за създаване на единно европейско железопътно пространство.
Основните цели на Директивата са да бъде улеснено навлизането на нови участници в железопътния пазар и подобряването на конкуренцията, за да бъдат постигнати по-ефективни и работещи товарни и пътнически жп услуги.
С предложения законопроект ще се подобрят условията за недискриминационен достъп до жп съоръженията, ще бъде повишена и прозрачността на институционалната рамка на железопътния пазар. Промените целят и постигане на по-добро ниво на сътрудничеството и координация за развитието на международния железопътен транспорт.
Измененията и допълненията са основа и за осигуряване на ефективни стимули за добро и насочено към устойчивото развитие финансиране, както и за увеличаване независимостта и правомощията на регулаторния орган.
Предвидени са и промени, свързани с въвеждането на електронния билет като превозен договор в жп транспорта при превоз на пътници, както и използването на електронна товарителница на товари във вътрешно съобщение.
Източник: Информационна агенция "Фокус" 
ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]