Правят Музей на градския транспорт

Музей на градския транспорт в София искат да създадат доброволци, които вече са разработили подробен проект за музея.
 
Десет тролейбуса, Шкода 9ТР, модел от 60-те години на ХХ век, са обявени за бракуване от транспортното дружество в Пазарджик миналата година. За да не бъдат нарязани за старо желязо, ентусиасти от столична неправителствена организация, подкрепени от чехи, германци и англичани, изпращат писма до кмета на Пазарджик и молят тролейбусите да бъдат съхранени.
 
„Искаме да им дадем възможност да разберат, че няма да спечелят 5 000 лв., като го дадат на скрап, а много повече, ако го запазят", казва инж. Цанко Симеонов от сдружение „Градски транспорт и инфраструктура".
 
„Интересът в последните години не е спадал и колегите в депото могат да ви разкажат. През лятото е пълно с туристи, които идват, снимат се с тролеите – англичани, немци и чехи", обяснява изпълнителният директор на „Тролейбусен транспорт" – Пазарджик Михаил Фотев.
 
9ТР е характерна част от градската среда на София и много европейски градове от 60-те и 70-те години. Може да бъде видян в градските улични сцени на повечето български филми от този период. На Запад са запазени и реставрирани няколко десетки музейни експонати.
 
София е единственият голям град в Европейския съюз без транспортен музей. „Нашите изследвания показват, че в България в момента няма адекватен технически музей", посочва инж. Цанко Симеонов.
Източник: Vsekiden.com
Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]