Предизвикателството в „Volvo Trucks срещу 750 тона“

Проверка в сайта на „Волво” установи, че такъв камион не фигурира сред официалните модели на именитата марка.

Последното видео на марката показва модела FH16 с I-Shift с предавки за бавен ход, тестван от Магнус Самуелсон и журналиста Брайън Уедърли, които се изправят лице в лице с физичните закони и потеглят от спряло положение с един наистина тежък товар

Предизвикателството в „Volvo Trucks срещу 750 тона" е потегляне от спряло положение и изминаване на 100 метра с товар, разпределен в 40 контейнера, натоварени в 20 контейнера и образуващи композиция с дължина от 300 метра. Действието се развива на пристанището в Гьотеборг, а теглото на товара, включително и товарния автомобил – Volvo FH16, е 750 тона.

„I-Shift с предавки за бавен ход предлага тяга при потегляне, която няма равна на себе си за товарни автомобили серийно производство. Новите предавателни числа за бавен ход дават възможност за превозване на наистина тежки товари, за потегляне по труден терен, както и за шофиране със скорост от само 0,5 км/ч. За превозване на изключително тежки товари обикновено се използват специално произведени автомобили, а тук използваме Volvo FH16 със силова линия, която идва директно от завода", казва Питър Хардин, продуктов мениджър за модели FM и FMX във Volvo Trucks.

Товарният автомобил в теста – Volvo FH16 е снабден с I-Shift с предавки за бавен ход и с най-здравите мостове от стандартната продуктова гама на Volvo Тrucks. Зад волана е Магнус Самуелсон, победител в състезанието „Най-силен мъж в света" за 1998 г., а до него в кабината е и автомобилният журналист Брайън Уедърли.

„Малко са нещата, които могат да се сравнят с чувството да ти отправят предизвикателство и победата над нечии физически ограничения. През годините съм се изправял пред множество трудности, но това теглене е най-тежкото от всички", казва Магнус Самуелсон.

„Фактът, че Volvo Trucks са разработили автоматизирана трансмисия, с която може да се превозва брутно тегло на композицията от 325 тона, е впечатляващ. Но фактът, че един-единствен товарен автомобил серийно производство се справя с товар от 750 тона е наистина абсолютно изумителен. През 30-те години, в които работя като автомобилен журналист, никога не съм виждал подобно нещо", казва Брайън Уедърли.

„Volvo Trucks срещу 750 тона" е част от поредицата необикновени филми, с които Volvo Trucks представят технологичните иновации и изключителните възможности на своите камиони. Сред другите хитови филми на марката се откроява култовия „The Epic Split" с Жан-Клод Ван Дам, както и много, много други.

Източник : BIG5.BG

 

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]