Преговорите с Турция за превозите вървят трудно

 

Преговорите с турската страна за уреждането на проблема с превозвачите, който периодично избухва заради броя разрешителни, вървят трудно. Причината е, че исканията на българските и турските превозвачи са диаметрално противоположни и към момента няма сближаване в позициите на двете страни.
Без компромис от двете страни няма как да има резултат, заяви вчера министърът на транспорта  Данаил Папазов . В момента преговорите се водят между министерствата на транспорта на България и Турция. Целта е да се изработи документ и на неговата основа да се намери решение на работно ниво със съответните браншови организации.
Принципно и Турция, и България искат либерализация на превозите. Ние обаче искаме пълна либерализиране, т.е. на абсолютно всички превози, докато турците не са съгласни за превози от и за трети страни, каза Папазов. По думите му южните ни съседи искат само двустранните разрешителни да бъдат либерализирани. Отделно Турция настоява за премахване на транзитните такси. Това е недопустимо за българската страна, тъй като ще намали приходите в бюджета, посочи Папазов. Транзитната такса през българска територия за турските тирове  е 43 евро.

 

Източник: в – к Дума, 21.05.2014г.

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]