Следим водните пътища с нова речна информационна система

Министър-председателят Бойко Борисов и транспортният министър Ивайло Московски официално дадоха старт в Русе на речната информационна система – БУЛРИС.
 
България е първата дунавска държава, в която е изграден административен и оперативен център за наблюдение на корабния трафик с 23 комуникационни точки, разположени по протежението на река Дунав.
 
По думите на министър Московски системата е еквивалентна на пуснатите преди месец трафик кули във Варна и Бургас.
 
Изградената телекомуникационна инфраструктура осъществява пълен и непрекъснат пренос на всички данни по протежението на целия български участък, с обща точка сградата на БУЛРИС в Русе.
 
Общата стойност на проекта за създаване на речна информационна система в българската част на р. Дунав е над 37 млн. лева. Съфинансиране е осигурено от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г.
 
При посещението си в Русе премиерът Борисов откри също нов спортен комплекс в университета, а преди това и ремонтирания пътен участък между селата Щръклево и Красен, които са разположени в близост до Ивановските скални църкви.

Източник: Дарик

Автомобилен транспорт

Впечатляващите параметри на първата S-класа на батерии

Най-после Mercedes-Benz представи дългоочаквания си електрически флагман EQS, който стана „първият луксозен модел на подбранда Mercedes-EQ”. Той е първият модел, качен на платформата MEA за електрически модели, като представлява своеобразна […]

Автомобилен транспорт

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите […]

ЖП транспорт

Сименс мобилити: Не сме съгласни с начина на провеждане на поръчката на БДЖ за нови мотриси

Във връзка с решението на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД от 05.04.2021 г. за прекратяване на процедура по ЗОП с предмет: „Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени […]