Превозвачите нямат причина да протестират, смята Папазов

 

Няма причини, които в момента да предизвикват протест на превозвачите. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, цитиран от БТВ.

През последните дни фирми от бранша заплашиха със стачки и блокиране на границата заради недостатъчно ефективната дейност на държавната администрация. Компаниите се оплакват от занижения контрол при лицензирането на превозвачи и липсата на мерки при явни нарушения.

Освен това чуждестранни фирми получават български лицензи и „обезкървяват” местните си конкуренти. В резултат, у нас в момента се търсят около 3000 международни шофьори, а много превозвачи са на ръба на оцеляването.

Това идва на фона на нестихващо напрежение между България и Турция по въпроса с международния транспорт на товари. От южната ни съседка се жалват от прекалено честите проверки на ДАИ на наша територия, като се смята, че в отговор на това пък се създават процедурни пречки за спокойното минаване на български камиони през турска територия.

На няколко пъти имаше и блокади от двете страни на границата. „Ние правим всичко възможно да защитим интересите, тяхно право е ако сметнат за добре, да си го правят. Ние не можем да се бъркаме в този протест. В момента няма обстановка, която да налага такива протести”, заяви Данаил Папазов.

Той подчерта, че „някои от исканията на българските и турските превозвачи са диаметрално противоположни” и заради това двустранните преговори се водят към момента само на равнище министерства на транспорта.

По думите му главно искане на Анкара е отпадане на транзитните такси, с което нашата страна не е съгласна.

„В присъствието на преговорите на браншовите организации на двете страни, практически преговорите не довеждат до резултат”, посочи Папазов и допълни, че заедно с турските му колеги ще бъде изработен документ, който да бъде обсъден от различните браншове.

 

Иочник: http://news.expert.bg, 20.05.2014г.

Въздушен транспорт

Владимир Каролев: Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безмислен

Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безсмислен, коментира пред Транспортал икономистът Владимир Каролев. Той бе класиран на трето място в конкурса на Агенцията за публични предприятия. На […]

ЖП транспорт

Правят повторна експертиза на релсите на гарата в Хитрино

Делото за трагедията в Хитрино отново влезе в съда, съобщава Нова телевизия. Апелативният съд във Варна прие да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Искането за това беше на защитата […]

Автомобилен транспорт

Въпреки предизвикателствата на 2020 FlixMobility се придържа към зелената си визия

Около 30 милиона FlixBus и FlixTrain пътници в световен мащаб през 2020 Нова хигиенна концепция, 162,000 литра дезинфектант използван на борда на автобусите и влаковете Tенденции в пътуванията през 2020: […]