Превозвачите нямат причина да протестират, смята Папазов

 

Няма причини, които в момента да предизвикват протест на превозвачите. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, цитиран от БТВ.

През последните дни фирми от бранша заплашиха със стачки и блокиране на границата заради недостатъчно ефективната дейност на държавната администрация. Компаниите се оплакват от занижения контрол при лицензирането на превозвачи и липсата на мерки при явни нарушения.

Освен това чуждестранни фирми получават български лицензи и „обезкървяват” местните си конкуренти. В резултат, у нас в момента се търсят около 3000 международни шофьори, а много превозвачи са на ръба на оцеляването.

Това идва на фона на нестихващо напрежение между България и Турция по въпроса с международния транспорт на товари. От южната ни съседка се жалват от прекалено честите проверки на ДАИ на наша територия, като се смята, че в отговор на това пък се създават процедурни пречки за спокойното минаване на български камиони през турска територия.

На няколко пъти имаше и блокади от двете страни на границата. „Ние правим всичко възможно да защитим интересите, тяхно право е ако сметнат за добре, да си го правят. Ние не можем да се бъркаме в този протест. В момента няма обстановка, която да налага такива протести”, заяви Данаил Папазов.

Той подчерта, че „някои от исканията на българските и турските превозвачи са диаметрално противоположни” и заради това двустранните преговори се водят към момента само на равнище министерства на транспорта.

По думите му главно искане на Анкара е отпадане на транзитните такси, с което нашата страна не е съгласна.

„В присъствието на преговорите на браншовите организации на двете страни, практически преговорите не довеждат до резултат”, посочи Папазов и допълни, че заедно с турските му колеги ще бъде изработен документ, който да бъде обсъден от различните браншове.

 

Иочник: http://news.expert.bg, 20.05.2014г.

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]